onsdag 8 december 2010

Sabines & Jias resdagbok

Måndag 6 december 2010

Efter att har varit på Hafnarfjörðurs julmarknad igår kväll, är vi nu riktiga experter på isländsk jul. Vi fick till exempel ta reda på hur det nu är med tomten resp. tomtarna här i Island. Allt som allt finns det 13 tomtar. Den första kommer den 12 december och fram till jul kommer en ny  tomte varje natt. Alla har olika roliga namn som till exempel Dörrslåaren, Korvsnattaren och Fönstertittaren. Alla barn i Island ställer en sko i fönstret och beroende på om de har varit snälla eller inte får de ett paket eller en rutten potatis i skon. Roligt, eller hur?! Tomtarnas mamma heter Grýla. Det sägs att hon går runt med en stor säck och samlar in barn för att kunna laga en julgryta av dem. Det låter jätte läskigt faktiskt. Stackars barn!
Idag har vi gjort någonting, som man helt enkelt måste göra när man reser till Island. Vi har baddat i en av de många varma källorna, närmare bestämt i den Blå Lagunen som är en populär turistattraktion i Island. Det har bevisats att vattnet där har en helande effekt, eftersom det är rikt på mineraler. Det ser också jätte fint ut, ljusblått vatten i mitten av lavalandskapet. Det enda som var lite jobbigt var att det var så himla mycket folk där, inte direkt avslappnande. Men det var så klart ändå en jätte skön upplevelse. Nu sitter vi här i ett kaffé och väntar på bussen, som ska ta oss tillbaka till Reykjavik. Ǻh, vad vi längtar efter att duscha igen. Det saltiga vattnet var inte direkt det bästa för håret. Det kommer att behövas mycket hårbalsam.

Eftersom det är våran sista kväll i Reykjavik idag, tänkte vi att äta middag på något speciellt ställe, nämligen i Perlan. Det är en roterande restaurang med bra utsikt över Reykjavik. Vi läste att det ska även finnas en konstgjord gejser inne i byggnaden. Häftigt! Kanske vi skulle ta med oss ett paraply. J

Imorgon åker vi alltså vidare.
London, here we come.


3 kommentarer:

  1. Åh,nu blev jag nyfiken igen. Blev ni inte illamående av att äta middag på en roterande restaurang?
    Jag ska prova att ställa min sko i fönstret. Jag undrar om jag får en potatis...

    /Philippa

    SvaraRadera
  2. Nej, det var ok. Restaurangen roterar ganska langsamt. Man känner det inte sa mycket. Roligt är bara att utsikten är en ny varje gang man tittar ut genom fönstret.

    Philippa, du är ju sa snäll. Jag tror faktiskt att du skulle fa en jätte fin present i skon. ;)

    SvaraRadera
  3. Tack söta du! Nu vågar jag testa (skon alltså!).

    SvaraRadera