torsdag 23 februari 2012

Vi är hemma

Idag har vi reste hem. Vi har haft en rolig men hektist semester runt om i Sverige. Vi har sett massor av nya saker och lärde sig så mycket om Sverige.


För mig var det bästa hundspannturen. Det var så roligt att åka fort över landskapet med vinden i ansiktet.


Jag är så trött efter vår resa men jag är så glad att vi akte.  


Så det är adjö från mig och tack för läsning!

Resa hem

Vi  vaknade kl.6. Efter frukosten satt vi i busen på vägen till flygplatsen. Kl. 9.40 hade vi flygplanet. 


Vi var framme kl. 11. Biljeter var billigare än förra gången: 4899 kr. Våran resa var lång men ganska skön. Vi besökte flera ställen men vintertid är det inte så mycket att titta på. Jag tycker att mest spännande var att åka skidor och efter det skön massage. Jag är inte så intressed av att gå museum. Jag tycker att det är trokigt men vi besökte flera museer. Nu skriver någon Nicoleta och Sophie.

onsdag 22 februari 2012

Dag tredje

I dag bestämde vi att åka hundspannstur. 


Vi hjälpte sela på hundarna efter tog vi plats på vår turistsläde. Vi kunde njuta av tystnaden och naturen. Det var jätte spännande och det var vart priset: 400 kr/vuxen. Efter det åkte vi till Sveriges största landskyrka. 


Vi såg vacker korskyrka i nyklassisk stil, från 1800. Sakristian är från 1507, många medeltida träskulpturerna till exempel "Skelleftemadonnan" från 1100-talet. 


Kyrkans läktarorgel är en romantisk orgel i Åkerman-traditionen, återskapad 2008 av Grönlunds orgelbyggeri. Den har 41 stämmor och 3 manualer. Originalorgeln byggdes vid olika tillfällen; 1915, 1954 och 1977. På kvällen gick vi till Verandan Kök&Bar 


och åt vi jätte gott middag: oxfile med rödvinssås och finstrimlade grönsaker. 


Det kostade 900 kr. Det är slut på våran resa. I morgon bitti åker vi hem.

tisdag 21 februari 2012

Andra dag i Skellefteå


Vi  vaknade kl. 9, åt vi frukost på hotelet. Sedan åkte vi till Skellefteå Museum.


Skellefteå museum är ett kulturhistoriskt länsdelsmuseum och ligger på Nordanåområdet. Museets logotyp utgörs av en fibula från 300-talet, utförd i brons. Museets basutställningar skildrar bygdens forntid, den agrara utvecklingen och Skellefteå stads tillkomst.   

Skellefteå museum har tre basutställningar:  Forntiden, En stad blir till och Möda för föda. Efter besökte vi  Museum Anna Nordlander -en plats med fokus på samtidskonst och genusfrågo, museum vill visa problematisera kvinnors position i konsthistorien, består av konstverk av kvinnliga, framför allt  nordiska. 

 

 För båda museer  betalade vi 300 kr. På kvällen gick vi till O'Learys, The Sports Bar. Där åt vi jätte gott middag, O’learys blackened steak: kryddig biff med majskolv, gronsöker och pommes frites, det kostade 900 kr men det var himelskt gott. Där titade vi på gammal match Växjö – Skellefteå AIK, 

 

men AIK förlorade 4-1. Det var allt till idag.

måndag 20 februari 2012

Dag 7- resa till Skellefteå


Vi gick up ganska tidigt, kl. 5. Från Oland tog vi bil att åka på flygplats i Kalmar. Vårt flygplan till Skellefteå gick kl. 6.25 men det var inte direkt. Vi mellanlandade i Stockholm, Arlanda kl. 7.15, där tog vi annat flygplanet. Kl. 9.20  var vi på plats. 
Hela resa tog bara tre timmar men biljeter var ganska dyra, dessa kostade 12804 kr. Från flygplatsen tog vi bus- den kostade 80 kr per vuxen-till vårt hotel Best Western Malmia Hotel. 

Får två nätter betalade vi 2548 kr. Hotelet är beläget ca 50 m från busstationen, nära shopping, 1 km från Skellefteå museum, 10 km från golfbana, 12 km från Bovikenstranden.
Skellefteå är en tätort i Västerbotten är en ung stad i en gammal bygd staden grundades 1845 men Skellefteå socken på 1300-talet. Skellefteå kallas ofta "Guldstaden"; detta på grund av Boliden ABs långvariga verksamhet i området, samt att det berömda Skelleftefältet är ett av världens mineralrikaste. Musik och idrott, bland annat ishockey, har präglat staden. 

Ishockeylaget Skellefteå AIK Hockey och Trästockfestivalen är exempel på detta. Under 1900-talet utvecklades Skellefteå till en viktig industristad. Med efterkrigstidens stadsförnyelse följde att mycket av den äldre träbebyggelsen, bland annat det präktiga stadshuset i trä, gick i graven och ersattes med modern bebyggelse.
Vi åt lunch på hotelet sedan åkte vi till Jörn, ca 70 km, till  Storklinta skidcenter. 

Dags kort kostade 160 kr per vuxen.

Kalla fakta
Nedfarter och längd: 5 st, 800 – 1000 meter
Fallhöjd: 185 meter
Antal liftar: 3 st
Vi hade jätte roligt. Där åt vi middag:  grillbiff med pommes frites, sallad och persiljesmör. Det kostade 300 kr får alla tre.
På kvällen gick vi på en massage i Eddahallen- 45 min 300 kr. 

Våran dag var lång och jobbig men slutade myjsigt.

Måndagen den 20 februari

Idag hade vi en bra dag. Vi skrev om vad vi gjorde i helgen och övade indirekt tal. Sedan hade vi muntliga redovisningar i läxa. Bella berättade om Astrid Lindgren, Makedonka berättade om Tose Proevski. Han var en makedonisk sångare.  Elisa berättade om svenska högtider. På måndag ska vi berätta om våra hemstäder! Sedan tittade vi på ett program som heter Drömmen om landet. Ni som inte var här kan titta på http://www.svtplay.se/. Sök på Drömmen om landet.

Läxa till i morgon! Läs och lyssna på texten På landet, sidan 136-138 i Rivstart.

söndag 19 februari 2012

Dag 6 - sista dagen på Öland

Söndag, sista dagen på Öland.
Klockan 09:30 åt vi frukost på en lite restaurang i Borgholm.
En timme sen, var vi på väg till Perknäs. Vi besökte tre museer. Förtsta var i Perknäs.



Underbart fönster, från en gamla skola, som numera är ett museum på Öland.
Här man kan titta på gamla saker som våra förfäder har använt.
Därefter åkte vi till Ölands Fjärilsmuseum.Här flyger över 800 arter av fascinerande fjärilarfrån hela världen runt. Lär er allt om fjärilar, larver och puppor!
Man kan besöka museet till den här adressen:
                          Landsvägen Halltorp 105, 387 92 Borgholm
Den sista museet var Störlinge Lantbruks & Motormuseum. Dett är privatägt och ligger rofyllt i en av östra Ölands unika och välbevarade radbyar Störlinge, som är en av byarna i Årets Ölandssocken 2009 - Gärdslösa.

                    Museet är uppfört under våren 2008 och är ett alldeles särskilt tillskott till Ölands stora
                    samling av besöksmål.
                     
För alla tre museer betalade vi 450 kr.
Idag var sista dagen på Öland, men vår resa tog inte slut här.