tisdag 30 augusti 2011

Göteborg

Göteborg är Sveriges näst stad och Nordens femte största stad med omkring 550.000 invånare och över 930.000 i Storgöteborg. Göteborg har stor ekonomisk och social aktivitet. Göteborgs hamnen är störst i hela skandinavien. År 1621 byggdes Göteborg an Sveriges kung Gustav-Adolf. Göteborg delas i 21 kommuner.


Göteborg läge vid havet ger ett milt klimat året om Göteborg har ett typisk kusklimat. Sommaren har en behaglig temperatur, vanligtius 18-25 C på dagarna. Dagarna är langa, runt 18 timmar och nätterna är mestadels ljusa. Göteborg har Sveriges längsta sommar 144 dagar.
Vinter ör oftast mild med temeraturer kring noll grader, men kan också bjuda på klara soliga dagar med snö och minusgrader.


I Göteborgs det finns många sevärheter som man kan se eller besöka. Karaktäristiska byggnader är :
1. Centralstationen som ligger i hjärtat av Göteborg,bredvid Nordstan och Drottningtorget. Byggnaden har byggts om ett antal gånger sedan invigningen den 4 october 1858.


2. Vid Göta Älvs strand ligger Göteborgsoperan. Byggnades i october 1994.


3. Göteborgs Konserthus är en byggnad som stod färdig 1935 vid Götaplatsen.


4. Feskekörka är en fisk och skaldjursmarknad vid Rosenlunds-kanalen i centrala Göteborg. Feskekörkan invigdes den 1 november 1874, och det göteborska namnet hat den fått för sitt utseendes skull som liknar en kyrka.


5. Oscar Fedriks Kyrka som ligger i ena av Värmlandsgatan i stadsdelen Olivedal, Oscar Fredriks församling, Västegötland och tillhör Göteborgs stiff.


6. Masthuggskyrkan som med sin höga position på Masthuggberget syns från stora dela av Göteborg.



7. Skansen Kronan är en försvarsanläggning på Risåsberget, Ryssåsen och tidight även Utleberget, i sradsdelen Haga.


8. Längst upp på Avenyn ligger Göteborgs Kontomuseum och Göteborgs Konsthall bakom den karaktiristiska skulpturen Poseidon ritad av Carl Milles.


 

 Göteborgs högsta byggnader.
I Göteborg det finns många höga byggnader. Tre av dem är :
1. Liseberstornet som är 116 m


2. Gasklockan som är 86 m


3. Lilla Bommen som är 81,3 m och har 23 våningar


 Det är värd att besöka Göteborg. Det finns också en av dem största tivoli som heter Liseberg och det är en fantastisk destination för både stora och barn!



* källa : Göteborg- Wikipedia

måndag 29 augusti 2011

Riga

Riga
Riga är huvud stad i Lettland. Riga ligger vid floden Daugava . År 2010 hade staden 706 413 invånare, en tredjedel av Lettlands invånarantal och staden är den största i Baltikum.
Historia av Riga hade börjats för länge sen. Riga grundas år 1201 av den tyske biskopen Albert von Buxhoeveden som vill omvända de baltiska stammarna till kristendom. Under 1300- och 1400-talen är Riga en av de viktigaste Hansa- städerna. En kort period under 1500-talet blir Riga en självständig stat, men från slutet av 1500-talet till 1660 strider Polen, Sverige och Ryssland om makten i Riga. År 1709 tar ryssarna under Peter den Store över kontrollen över Riga. Under 1800-talet blir Riga en stor industristad och befolkningen växer till en halv miljon. En mängd ryssar förflyttas till staden för att "russifiera" Riga. Ryska blir det officiella språket. År 1919 överlämnar tyskarna ett krigsförstört Riga till bolsjevikerna. Nazisterna begår systematiska övergrepp, sovjetmakten dödar, fängslar och skickar mängder av letter till fångläger. Under den sovjetockupationen förvandlas letterna till minoritet i sin egen stad. År 1991 blir Lettland självständigt och i maj 2004 blir landet medlem i EU.
 Ny i tiden Riga är en stolt stad, en stad av vatten och palats av kaffer och kastanjekantade avenyer. Riga är fortfarande en mötespunkt mellan öst och väst.  Uppför floden Daugava seglar Östersjöfärjorna för att lägga till i centrum att kunna se kyrkspiror, höghus och tegeltak. Ner jag i besöker Riga då känns att jag hade kommit till ett nordligt Paris. Mängder av vackra gamla kyrkor och katedraler finns i Riga. Min favorit är Dome Chatedral är den största katedralen i hela Baltikum och grundades i början av 1400-talet. Byggnaden har lite speciellt utseende tack vare sin historia. Kyrkan har förstörts flera gånger och sedan byggts upp igen, varje gång i olika stilar. Den senaste ombyggnaden gjordes 1776 då man passade på att höja tornet till 90 meters höjd. Den vackra gamla kyrkan har blivit ett av Rigas landmärken och den känd i hela värden. Jag aldrig hade set förut så fin kyrka. Vill man veta mer om Lettlands historia då ska jag rekommendera gå till Latvijas okupācijas muzejs – Lettlands ockupationsmuseum. Museet inrättades 1993 för att bevara minnet av den 51-åriga ockupationen av Sovjetunionen och Nazityskland. I samlingarna finns föremål och dokument som vittnar om en tung tid för landet. Väldigt intressanta fakta som inte kan lämna är likgiltig.
Från Stockholm till Riga man kan tå färjor eller fluga ditt. Det vilket sam. Den beror på vill man spendera en natt på en musig båt eller snabb tå sig till Riga.







söndag 28 augusti 2011

TALLINN


Tallin är Estlands huvudstad, och ligger beläget i norra delen av landet ut mot Finska viken.
I Tallinn bor det cirka 400 000 personer.
Tallin har en lång men något brokig historia.
År 1154 finns Tallinn utsatt på en arabisk karta, då under namnet Kolywan.
År 1238 erövrar danskarna och bygger en fästning på Domberget, Danska fästningen. Taani Linn på estniska gav staden dess nuvarande namn.
År 1346 köper tyska ordens riddare staden och döper om den till Reval.
Från att ha varit i både dansk, svensk och rysk ägo, var det först år 1918 som den fria republiken Estland bildades, och staden Tallin blev en huvudstad. År 1991 blev landet självständigt från Sovjetunionen, och först då började landets turism komma igång, och har sedan dess ökat stadigt.
Varifrån namnet Tallinn kommer är oklart, men en utbredd hypotes är att det är en sammandragning av estniska Taani linn eller Taanu linna, vilket betyder ”danskborgen” eller ”den danska staden”. 
Den gamla stan uppföredes mellan 1200 och 1500talet medan Tallin var en hansastad. Hela området är omgärdat av en nästan helt intakt stadsmur. Tallins medeltida gamla stad är unik i världen.
Idag består av ca 50 % ester och 40 % ryssar. 10 % utgörs av ukrainare, vitryssar och andra nationaliteter.
Estniska är huvudspråk och det som talas av de flesta på gatorna. Vissa pratar ryska och alla läser ryska i skolan.
Nu ganska många pratar eller förstår engelska och det inte vara några problem att göra sig förstådd. 
Från Stockholm man kan flyga till Tallinn (den snabbaste sätt, det finns en flygplats i närheten av staden) eller åka boat.
Det är bättre att boka hotell via Internet i förväg. Det händer att det är fullt på ganska många hotell i staden och det kan vara jobbig att åka runt och hitta lediga rum.
Det finns bra och moderna kommunikationer i staden. Det är också mycket billigare att åka taxi än i Sverige och inom centrum brukar det inte kosta mer än 100 svenska kronor. 
Det finns många olika restauranger med både nationella och internationella menyer och matten är väldigt gott och billigare än i Sverie. Det vanligaste och mest populära att äta är kötträtter samt olika typer av soppor.  Jag rekommenderar en restaurang Peppersack, som ligger i hjärtat av Gamla Stan och Olde Hansa.
Alkohol är också mycket billigare än i Sverige.
First måste man besöka Tallins Gamla Stad. Det är bättre att börja från Rådhustorget, det historiska hjärtat av staden. Rådhustorget har varit en mötesplats och marknadsplats i många hundra år. Förr i tiden användes torget till alla slags offentliga tillställningar, från festande till avrättningar. 
 Här kan man besöka det imponerande, gotiska Rådhuset, klättra upp i dess 64 m höga torn och Alexander Nevskijkatedralen (Tallinns största ortodox kupolkatedral).
Tallinns stadsmuseum ligger i ett medeltida hus som är från det 1300-talet. Utställningen visar stadens historia från dess början till nutid.
Sen måste man besöka Kadriorgs slott, den magnifika barockpalats, byggt av en rysk tsar Peter den store för hennes hustru, Katarina I i början av 1700-talet.
S:ta Katarinakyrkan är en historiskt viktig del av Tallinn. Kyrkan grundades redan år 1246 och är den äldsta intakta byggnaden i staden. 
Dominikansklostrets Museum är ett unikt arkitekturiskt minne i hela Nord-Europa. Klostret grundades av de dominikanska munkarna redan år 1246.


Sista dagen

17 augusti

Sista dagen i Riga var vi  trötta och lite stressade. Vi måste  utchecka från hotellet senast klockan 12 så det blev lite stressigt med packning och frukost. Vi hade några timmar kvar att spendera i Riga innan det var dags att kliva på båten så vi lämnade våra väskor i hotellets väskförvaring och gick ut på stan sista gången.
Vi hade en god mat på torget, lite shopping och god fika. Vi också köpte souvenirer till kompisar och, javisst, mest kända Riga Balsam :)
Efter det gick vi tillbaka till hotellet och tog en taxi till Tallinkterminalen.
Hej då Riga! Vi hade så  kul under de här dagarna och har nu många fina minnen.

Sigulda

16 augusti

Idag är den sista dag i Riga, morgon ska vi åka tillbaka till Stockholm. Jag vet inte varför, men det känns inte som det är sista gång i Riga.
Vi hade tid att göra en utflykt, så åkte vi till Sigulda idag. Det är en liten stad som ligger cirka 50 km nordost om Riga.
Vi måste sa att det är en av de vackraste städerna i Lettland. Det finns inte så många platser i världen där naturen så praktfullt är en naturlig del av staden.
 Först besökte vi Siguldas medeltidsslot.
Byggnadsarbetena på slottet påbörjades i år 1207. I början var det ett "Castellum", en fästning med ett kapell.  I början av 1700-talet, under Nordkriget, förstördes slottet och sedan dess har det inte återuppbyggts. Intill våra dagar bevarades sydvästra delen av den konventionella huvudbyggnaden med sina gotiska fönsterbågar och huvudportens torn. 
Sen såg vi Siguldas nya slott.
Slottet är byggt som ett bostadshus för herrgårdsägaren Kropotkins mellan 1878 – 1881 istället för en äldre murbyggnad. Byggnaden användes som ett vilohem för författare och journalister. Under perioden från 1935-1937 har renoveringar ägt rum. Sedan 1993 befinner sig Byggnaden i Siguldas stads Råd, sedan 2003 under Sigulda kommuns Råd.
Sen gick vi till en restaurant som håller god klass och ändå är mycket billigare än matställena inne Riga.
Nu kom vi tillbacka till Riga och packar väskorna.