torsdag 28 april 2011

Nytt studiebesök: Vasamuseet!

På onsdag, den 4/5 ska hela skolan åka på studiebesök. Vi ska åka till Vasamuseet som ligger på Djurgården. Vi träffas klockan 10.00 på Slussen, vid spärrarna till tunnelbanan (samma ställe som förra gången). Sedan promenerar vi till Djurgårdsfärjan. Den kostar ingenting om du har SL-kort. Om du inte har SL-kort kostar resan 40 :-enkel resa.

Vad ska vi titta på? Det kan ni läsa om här!
Inträdet till Vasamuseet kostar 110 :-/person men inte för oss! Vi behöver bara betala 10 :-/person. Karin och jag blir glada om ni tar med er en tiokrona så går det fortare för oss att räkna! Vasamuseet har matsäcksbord och en restaurang. Men om det är vackert väder kan man också sitta ute och äta picnic!

Vi ses!

/Philippa
076-789 04 78

onsdag 27 april 2011

Av imorgon


Hej Philippa

Jag kommer att inte kom imorgon. Jag har att närvara en klass på morgonen.

Då ser vi på fredag.

Till Philippa!

Hej Philippa jag är fortfarande i grekland. Jag kommer tillbaka på fredag, och till lektionen på måndag!
                                                                                                                      MvH
                                                                                                                      Anna 

tisdag 26 april 2011

God morgon

Hej Philippa,
jag kan inte gå till skolan idag.  Därför att jag arbetar, men imorgon ska jag gå till skolan....vi ses.

Pongal fest i Indien

Pongal är en skördefest firade i Tamil Nadu, en södra stat i Indien. Det också firade i Sri Lanka. Det är en traditionell fest bland Tamils. Jordbrukarna är beroende av ko, regn och sol. Det är ett tillfälle för att ge tack vare naturen.

Vanligtvis kommer den 14 eller 15 januari. Namnet på månaden är "Thai". Under denna månad ris, spannmål sockerrör, är gurkmeja skördas. Manniskör tror att skördefest ger stor rikedom och godhet till sina hem.

Pongal betyder kokar över av mjölk och ris i en lerkruka. Människor äter inte kött. Det är en fyra dagarsfestival och solen rör sig från en tecken till nästa och så dagarna blir längre.

Första dagen - Bhogi Pongal : För gud regn  (Lord Indra). Även eldfestivalen - gamla hushållsartiklar kastas i en eld. Hus städas.

Andra dagen - Thai Pongal: För den Gud sol (Lord Surya). Pongal erbjuds solguden. Människor klär på sig med nya klänningar. Kvinnorna dra 'Kolam' med rismjöl. Det säger välkomnande gäst.


Tredje dagen- Mattu Pongal: För ko. De är tvättade, horn målas och täckt med glänsande metall mössor.

Fjärde dagen-Manniskör träffa släkt och vänner och tillbringa tid tillsammans.



måndag 25 april 2011

Songkran Festivalen i Thailand (Vi firar inte påsk i Thailand)

Songkran festivalen firas i Thailand som den traditionella Nyårsdagen 13-15 april varje år. Det är traditionellt en tid att besöka och ge respekt till de äldre, familjemedlemmar, vänner, grannar och munkar. Att kasta vatten blev ett sätt att visa respekt för människor. 
Nu för tiden, firar man Songkran genom att kasta vatten på varandra därför att det är så varmt i april, den varaste månaden i Thailand (temperaturen kan stiga till över 40 ° C)

Vad gör man på Songkran Festivalen?

- Man går till ett Wat (buddistiska kloster) för att be och ge mat till munkarna. Vi rengör Buddha bilder genom att försiktigt hälla vatten blandat med en thailändsk doft över dem. Och vi gör likadant med munkarna också.

- "Rodnam Damhua", ett traditionellt sätt att fira med äldre. Vi kommer att ta oss tillbaka till våra hemstäder för att möta våra äldre.
- I norra Thailand hämtar vi sand till templen därför att vi tror att det kommer att ge lycka till våra liv.

- Släpp fåglar, fiskar. För besvärja onda att ha en glad och bekväm i Nyårsdagen.
 - Leka med vatten.
 Det är en trevlig och rolig tradition i Thailand ..!!!!