torsdag 19 april 2012

Läxa till måndag 23/4 - Philippas grupp!

Hej,

Jag hann ju inte ge er läxan till på måndag. Ni vet att vi brukar ha en muntlig läxa till måndagar. Den här veckan har vi pratat mycket om kläder. På måndag vill jag att ni tar med er ert favoritplagg eller accessoar till skolan. Ni ska berätta varför ni har valt just det plagget eller den accessoaren och ni får också gärna berätta vid vilket tillfälle som ni har använt det/den.

Hälsningar
Philippa



Torsdagen den 19 april

Hej mina vänner!

I dag har vi fortsatt prata om kläder. Vi pratade om våra favoritkläder. Sedan hade vi diktamen och alla var mycket duktiga! Edyta upptäckte att Philippa hade skrivit journalister fel, nu vet vi hur journalister stavas! Vi har också skrivt ett inlägg till Ahmad och vi hoppas att vi snart får svar.
Vi har också arbetat i Rivstart i dag, sidan 154 och sidan 232. Vi började prata om substantivets grupper. Vi letade efter mönster. Nu vet vi att grupp 1 har en ord som slutar på -a, t.ex. en skola, två skolor. Vi vet också att grupp 2 har en ord som bara har en vokal, t.ex. en stol, två stolar. I grupp 2 finns också en ord som en granne, två grannar, en halsduk, två halsdukar. Granne och halsduk har samma melodi!

Sedan berättade jag (Philippa) att jag kommer att sluta på Lernia. Jag kommer att arbeta kvar på skolan i två veckor till. Efter det slutar jag. Jag kommer att sakna alla mina elever mycket men jag kommer fortfarande att hålla kontakten med er genom skolbloggen.

Nu hoppas jag att ni får en skön helg så ses vi på måndag igen.

Hälsningar
Philippa

Hej Ahmad!

Vi mår bra. Vi hoppas att allt är bra med dig också.
Var bor du nu? Vad gör du? Hur är vädret i Afghanistan? Här är det kallt, ungefär 10 grader. Det är molnigt men solen skiner genom molnen.
Vi har läst ditt inlägg på bloggen och vi är ledsna för att du inte är här. Makedonka och Lulu säger att de tittar på din plats varje dag men tyvärr är den tom! Vad tråkigt! Vi saknar dig och hoppas att du kommer tillbaka efter fem månader. Du är välkommen!

Vänliga hälsningar

Dina klasskamrater och Philippa

onsdag 18 april 2012

Till mina klasskompisar på sfi!


Hej,

Hoppas allt bra med er alla. Som ni vet ska jag resa bort till mitt hemland och kommer vara tillbaka om ungefär 5-7 manader. Under tiden nar jag ar dar kommer jag sakna er mycket och tanka po er alla mycket. Vi hade det roligt tillsammans...

Ahmad


Onsdagen den 18 april 2012

I morse pratade vi om frågeord. Vi arbetade tillsammans med Philippa och skrev många exempel på tavlan, t.ex. Varifrån kommer du? Vad heter du? När kommer du? Var arbetar du?
Sedan skrev vi i våra skrivböcker, rubrik: Jag och mina kläder. Före pausen spelade vi teater. Vi hade en mycket fet man i klassrummet. Det var jätte roligt och Philippa var mycket nöjd och glad!
Efter pausen arbetade vi med kapitel 15. Vi arbetade i par och i smågrupper. Vi skrev en packlista till personerna som ska resa (sid. 152). Vi letade efter bilder på kläder på internet. Sedan sparade vi bilderna på datorn och mejlade dem till philippa.borjesson@lernia.se.

Glöm inte diktamensläxan till i morgon!

Lycka till!

tisdag 17 april 2012

Tisdagen den 17 april

Idag har vi lyssnat på en nyhet som handlar om Breiviks rättegång. Sedan diskuterade vi tillsammans och skrev en sammanfattning. Läxa = diktamen till torsdag är vår text om Breiviks rättegång.

Lycka till vi ses i morgon!

/Philippa och hennes duktiga elever

En kall norrman

Vi har lyssnat på en hemsk nyhet. Den handlar om en norrman som heter Anders Breivik. Han har skjutit 77 barn och ungdomar. Dessutom har han sprängt en bomb utanför regeringens kontor. Hans politiska åsikt är att Norge har för många invandrare och massmördaren Breivik hatar muslimer och kommunister. Han tycker att socialdemokraterna har gjort fel när de välkomnade för många invandrare.

Igår började Breiviks rättegång. Den kommer att vara i minst tio veckor. 800 journaliser var där och många överlevande. Breivik brydde sig inte och var inte känslosam igår. Han litar inte på domstolen.

Vi hoppas att han åker i fängelse länge länge.

Nya ord: brottsligt, känslosam, misstänka, överraska, dessutom,  (en) domstolen, oskyldig/skyldig, bry sig, (en) massmördare, (en) upplevelse. 

måndag 16 april 2012

Måndagen den 16 april 2012

Hej!

Philippas påsksemester är slut! Idag har vi träffats igen. Vad roligt! Vi har pratat om Philippas påsksemester och om Tina som var vikarie förra veckan. Sedan spelade vi ett spel som heter Levande Charader. Spelet var roligt och jobbigt. Vi tränade våra hjärnor! Vi lärde oss många nya ord, t.ex. en robot, en fet man, blunda, väga sig, sätta krokben för någon, en regnbåge. Efter spelet arbetade vi i grupper. Alla grupper skrev en liten teaterdialog. Läxa till i morgon är att vi ska lära oss våra repliker utantill! Imorgon efter pausen har vi teater! Gå hem och öva och glöm inte rekvesita (helikoptern)!

Vi ses i morgon!