lördag 27 augusti 2011

14 augusti



Hej hej. Det har varit ännu en spännande dag i Riga. Vi vaknade kl.9 på morgonen, hade frukost och åkte till ett Lettiska Etnografiska Friluftsmuseet. Det är ett friluftsmuseum, beläget i en skogspark vid en sjö strax utanför huvudstaden.

Museet grundades 1924, inspirerad av utomhusmuseer i Norden. Planen var att skapa en gård från fyra regioner: Kurzeme, Zemgale, Vidzeme och Latgale, som tillhandahålls av byggnader som representerar olika hantverk. År 1932 öppnades museet för allmänheten, 1939 så uppfördes 40 byggnader. Idag finns det 118 byggnader, samt mer än 3000 föremål. De flesta etniska grupper i Lettland är representerad i museet.
Vi såg bönders hus, flyttade från olika områden i landet, mer än 100 trä bostadshus, väderkvarnar, kyrkor och diverse andra byggnader som ligger i  en magnifik skog. Vi har dessutom tagit kort på de. Friluftsmuseet innehåller inte mindre än 140.000 föremål från Lettlands rika förflutna som speglar historien och kulturen i detta land under flera generationer.
Det var så vackert där!
Om man vill veta hur livet en gång var i Lettland, friluftsmuseet kan ge ett mycket bra intryck.
Museet är en av de äldsta friluftsmuseer i Europa. Bostadshus och andra byggnader av bönder, fiskare och hantverkare har flyttats hit från alla distrikt i Lettland. Bland höjdpunkterna finns en traditionell Roadside Inn, en fungerande väderkvarn och ett land kyrka. Det är även möjligt att delta i gudstjänster på USMA kyrkan varje söndag.
Under sommaren många orgel och folkmusikfestivaler hålls här, medan säsongens fester, som markerar att vrida av årstiderna, kan upplevas på den lettiska Etnografiska museet under hela året, inklusive jul och nyår.

Rigas stormarknad

13 augusti

Det blev ännu en tidigt morgon. Kl. 06.00 ringde Oksanas väckarklockan och då kändes det verkligen att det var måndag :)
Det var vackert väder imorse, så vi gick ut  på  Rigas centralmarknad. Den är en känd marknad i Riga man bara måste besöka. Den stora marknaden ligger nära Rigas centralstation, precis utanför Rigas gamla stad. Den är Europas största marknad till ytan  och utanför marknaden hittar man piratkopior som CD-skivor, spel, osv.
Marknaden är så stor att man hinner inte gå igenom den på en dag.  Här kan man köpa nästan allt.
Hela området är som en enorm kombinerad loppmarknad, basar och ett köpcentrum. Det går att handla färska livsmedel, delikatesser, kläder, underkläder, djurmat, blommor, elektronik, kuriosa, trädgårdstillbehör, piratkopierade skivor, mm.
Den är så stor att det går att prommenera runt alla stånd tills man tröttnar och då har man bara besökt hälften.
En bit bort hittade vi en "ryssmarknad" med diverse saker.
Vi gick där nästan hela dagen och blev ganska trötta. Vi köpte lite farka fruit, ost och CDs med filmer.

torsdag 25 augusti 2011

13/8

hej allas
Idag vaknade vi klockan 900 då åt vi frukost . Det var väldig god
Sedan bestämde jag,Nnamdi, Anna och Tsion oss för att åka till Museum  (Naturalhistoriska ) Det började klockan 1230  och slutade ungefär  1530  vi var mycket glada för att  det var  underhållande jag tog en kaffe och mina kompisar drack juice på  Museum, vi tittade på olika fåglar











papegojor




Sedan så gick vi till en restaurang för att äta.Det är mycket vackert
vi kom tillbaka till hotellet ungefär klockan 1930  då vilade vi  ett timmer  Jag var mycket trött och mina kompisar  bestämde oss  gå till  diskoteket  jag stannade i hotellet  jag tittade på TV
jag sov  hej då vi ses


judith


måndag 22 augusti 2011

Köping dag i Riga

Köping dag i Riga
12 augusti

Vi gick upp rätt så sent idag, det var klockan 10.00. Frukosten i hotellet slutar klockan 10.00. Vi var jätte hungriga. Vi hade inget val vi måste vara etta någonting. Klockan 10.30 vi stod  färdiga och väntade på taxi. Sen åkte vi till restaurang Douablu coffee som ligger i Terbatas iela 2, och i där vi åt vår brunch.


Under tiden vi hade pratat vad skulle vi göra idag.  Vi hade kommit fram att vi vart lite trötta från sevärdheter och bägge två mådde inte så bra. Vi hade shopping syndrom och en enda medicin var att åka till köpcentrum. Vi hade åkt till en stor köpcentrum Alfa som liger på Brivibas iela 372  för att handla. Vi köpte mycket kläder i der. Sen åkte vi till Pallazzo Italia, som är ett lite mer exklusivt italienskt varuhus på fem våningar, med märken som Valentino och Coccinelle och många andra märkens kläder.  I der köpte vi Luis Vitton väskor. Efter vi vart färdig handlat vi åt mat på en italiensk restaurang som finns i den köpcenter. Det var en jätte go pasta med svamp sås. Efter det åkte vi till stor souveniraffär på två våningar med lokalt hantverk från hela Lettland som ligger på Krasta iela 46. I der finns keramik, linne, hattar, ylletröjor och vantar . Vi köpte vantar som souvenirer till våra familjer medlemmar. Vi tror att de blir glada över dem varma och snygga presenter.
Ny vi precis hade kommit till vårt hotell rum. Vi är trötta. Vi ska äta mat i hotell restaurangen , sen vi ska lega oss.

Hej då!!!!!!!!!!!