onsdag 8 februari 2012

Sista dagar

08/02

 Igår (08/02) var vår sista dag i Gävle. Roberto kände sig inte bra, så efter frukost i underbart hotell, Roberto gick till sitt rum. Jag och Nataliia ville åka till stad att köpa presenter till våra familjer och kompisar. Vi bestämde oss att åka till norra Gävle. Där ligger största köpcenterområde –Tornby.  
 Där finns mängder av butiker med alla möjliga inriktningar.




  Klockan 16.00 kom vi tillbaka till hotellet med masor presenter och mediciner till Roberto. Stackars Roberto hade feber! Vi åt tillsamans och tänkte hur ska vi göra. Vi sa att det är bäst att åka tidig på morgonen. Roberto lade sig. Jag och Natliia bestämde oss att promenera lite i stad, ta bilder och gå till en bra restaurang. Vi har valt en restaurang med kvinnlig namn ”Afrodite”. En grekisk restaurang med gemytliga miljön, maten och medelhavsatmosfären. Souvlaki, Tzatziki och Moussaka på riktigt. Vi fick en riktig liten greklandsemester i Gävle








  Och nu kommer vi att kunna prata lite grekiska med vår Anna! Hon är från Grekland eller hur? Kalås ilthate betyder välkommen, parakalå – varsågod, kalispera – god kväll. Efter riktigt bra mat, tog vi taxi till hotellet. 


09/02



 Idag (09.02) tog vi snabbtåg till Stockholm klockan 10:12. En biljett kostade 563 kronor, men vi åkte 1 klass. Klockan 11.40 vi var framme i Tcentralen. Det var dags att säga hej då...




 Det var en underbar resa där vi upptäckte inte bara nya platser utan nya vänner också!

 Tack!

tisdag 7 februari 2012

7/02 Gävle



Vi är i Gävle. Sista stad i våran semesterresa. Idag åt vi frukost i hotell och sedan promenerade vi till Länsmuseet Gävleborg. Från vårt Hotel City Gävle det tog 5 minuter att vara framme i museet. 
 
Länsmuseet Gävleborg har fri entré. 

 Vi såg omkring 300 verk av de allra främsta inom svensk konst. I flera av museets kulturhistoriska utställningar mötte vi deras industrihistoria – från järnåldern till de moderna storföretagens tid. Gyllene tider berättar historien om när sjöfarten under 1800-talet gör Gävle hamn till den största i Sverige. I utställningen Modärna tider såg vi företaget som var först i Sverige med att väva skjortnylon, eller ”najjlon” som man sa och  det fantastiska reklammaterialet om Läkerol som spänner över 100 år m.m

 I museet var fantastiskt intressant att uppleva Sveriges historia. Vi var ganska trötta och fick sitta i café som finns där och drack gott kaffe. Vi satt och funderade vad vi kan göra sedan. Tyvärr är operan och symfoniorkester stäng på tisdagar. Vi bestämde att gå på bio Filmstaden. Den ligger precis på vägen till hotellet. VI kollade på film som heter Järnladyn. Ett biljett kostade 105 kr. Filmen var 1tim 45 min lång.  Den handlade om en kvinna som kom från ingenstans, trotsade klass-och könsbarriärer och gjorde sig hörd i en mansdominerad värld. Det är en film om makt och priset man får betala för att få den. Ett enastående porträtt av en riktig järnlady.
 Efter filmen kom vi i en restaurang som kallas "Brända bocken" och beställde middag. De serverade bra mat. Vi åt och diskuterade filmen. 
 Vi låg oss för tidigt idag. Imorgon kommer att bli en full dag. Sista dagarna på semestern.