lördag 4 december 2010

Min vän

Jag heter Eric och har en vän som heter Bilieve. Han är lika gammal som jag. Vi har varit i samma klass och  växte upp tillsammans.Både familjen känner varandra väl.Vi stöder varandra i olika situationner. Eftersom är vi så nära vänner kallas vi bröder .  Kriget gjorde att jag flydde fråm Burundi,nu kan vi inte har så mycket kontakt.Jag ringde då och då i julen skickar jag lite present till honom varje år. Jag saknar honom och hans familj,hoppas att jag ska åka på semester en dag till Burundi och hälsar på familjen


Hälsning Eric

fredag 3 december 2010

en god vän

Jag har en bra vän som heter Maria.Maria är 33 år gammal.Hon är gift och har två barn som heter Alexander och Johanna.Alexander är två år gammal  och Johanna är fyra år gammal.
Hennes jobb är intressent därför hon hjälper gamla.Hon jobbar på ett sjukhus.
Maria är en god vän!När jag kom till Sverige hjälpte hon mig och hittade förskola åt min dotter.
Jag träffar henne varannan dag och vi fikar.Maria är riktigt roligt och hon pratar mycket!Maria är en mycket bra person.Varje dag pratar vi  i telefon!
Min dotter älskar henne och hon älskar min dotter.Jag älskar Alexander och Johanna också!Våra barn är vänner så vi bestämde åka på semester tillsammans till Grekland.
Maria kommer också från Grekland.
jag har en vän som heter sara. hon är 30 år gammal. Hon kommer från Ethiopa hon är gift,hennas man också från Ethiopa hon är gravid och vänta barn.hon bor i hjulsta. hon bort i Svarga fära 10 års sedan
Hon jobbar förskolna som cokar. hon trävli kivnna . vi träffar värge helgen. hon förstor så mycka svenska .när bhovör jag hjlp hon hjlpa mig .

Hejjjjj EN GOD VÄN

 Jag hade en vän son heter francisco. De kallade kanki. Trots att han var yngre än  mig . Han var min vän gav oss samlade. Också hängde med vänner för att ha drycker och dela . Han var en god människa, men tog long drink och  röker mer. I en sommar   han och en annan vän till honom drack  .   En söndagår 2000 . Rör ett slagsmål med en annan person  som var med dem . Han var mycket tung och den andra personen drog ut en pistol och sköt honom två gånger i magen och dog där . Ambulansen kom sent. Min bästa vän dog .  OK  Aaron .

En god vän

Jag har en vän som bor i Stockholm.
Hon heter Vanessa  och hon är brasilianska. Hon bor på Lidingö.
Vanessa är gift med en svensk. Hon studerade svenska som jag.
Bra vänner måste hjälpa varandra.
De träffas för att prata. En bra kompis är alltid närvarande i mitt liv.
Jag gillar att träffa min vän två gånger i veckan.
Jag och min vän äter alltid lunch tillsammas. Sen promenerar vi på stan.

torsdag 2 december 2010

Livet efter SFI? - SAS!

Hej!

Ni är alla inbjudna till SAS G & A:s gemensamma muntliga redovisning. De har varit ute och rest och ska berätta om sina resmål och upplevelser för oss. Ni kan också följa deras resor på bloggen. Titta under etiketter: Grupparbete SAS G och Grupparbete SAS A.

Datum 14/12 13.30-14.30

OSA senast 13/12 till philippa.borjesson@lernia.se

Varmt välkomna!

/Philippa

OBS!!!

På måndag (12.06, kl 8.45) kommer Kerstin igen att hjälpa oss med Nobelpjäsen. Vi ser fram emot att träffa alla som ska agera. Nobel, extra Nobel (Aland, Rhyddian), Bertha och extra Bertha (Tsion, Meklit) och röster (Juste, Nnamdi). Vi hoppas det ska vara en bra repetition!!!

Vi ses :)


Om du inte kan komma, skicka SMS till Phillipa. Senaste till måndag kl 7.30.
0767890478.

Hejjj

 I sverige på vinter och sommare: Den svenska sommaren är vacker, ibland det regnar . Och färgglada träd.  Även människor är glada . Och dagen är längre.  Staden landskapet är vacket. Många händelser i stockholm.  På vinternär mycket kallt och mycket mörkt . Dagsljus är kortare.      Aaron         

tisdag 30 november 2010

Julavslutning för kvällsgruppen!

Terminens sista lektion är den 15 december. Då är ni välkomna hem till mig. Jag tänkte att vi ska baka lussebullar och pepparkakor tillsammans! Vi träffas utanför biblioteket på Forum 17.45. Därifrån promenerar vi hem till mig. Det tar ca 10 minuter.

OSA via mejl: philippa.borjesson@lernia.se senast den 13/12.

Glöm inte att ta med en kavel och kanske ditt finaste förkläde!

Visste ni att man blir snäll av pepparkakor? Vi ses!

/Philippa

måndag 29 november 2010

Glöm inte namn!

Hej!
Ni har publicerat många uppsatser på bloggen. Det är roligt! Glöm inte att skriva namn i texten.

/Philippa

Krunprinsessan Victoria

Victoria är svarges krunprinsessa. Hon föddes den 14 juli 1977 på Karonlinska sjukhuset i Solna.Victorias pappa är kung Carl XVI Gustaf och mamma är drottning Silvia. Hon har två syskon prins Phlilip och prinsessa Madeleine.
Victoria är första barnet. Kronprinsessan började förskolan västeleds församling 1982. 1984 började hon i lågstadiet i smedslättskolan i bromma.Sen fortsätta hon på natur och samhällsvetenkapliga programet ienskilda gymnasigem,stockholm.Undersommer brukar hon studera olika sprok som engliska,tyska,och fransiska hon åker till U S A och Tyskland.
Sen studerade hon U S A om statskungrop  coh historiga.Hon även arbetade där i newyork.Sen hon studerade utbildingsprogrammet fortsatte 2003 med att genomgick någera veckors grundkäggande utbildning för soldateri utlandstjänst vid SWEDINT ialmnäs i södertälje.
Victoria har också studerat freds och konfilkfarskninge.
Under hösten 2007 och våren 2008 fortsatta kronprinsessan sina studira i statsvetenskap vid stockholms universitet.
Kronprinsessa verlovde sig med Daniel Bernado den 14 febrwarig 2009 . Sen  gifta hon sig den 19 juli 2010 i stickholem
                        STORA FÖRVÄNTNINGAR

I den här uppsatsen ska jag berätta om förra årets fredspris vinnare Barrack Obama. Jag ska försöka att visa lite om vad jag tror var ett felaktigt val, inte för att han inte är en speciell person, men för att han fick priset för tidigt och av konstigt anledning.
Nobels fredspris har haft stort betydelse genom åren. Det är symboliskt och får mycket uppmärksamhet. Världen har alltid blivit plågad med krig efter krig, men i allt detta kaos hittar vi någon som ger människorna hopp, någon som inte är rädd att motsätta sig mot orättvisa, någon som bär folks röst och lämnar ekot i världens öron, någon som förtjänar titeln av nobel fredspris.
 den som har verkat mest eller best för folkens förbrödrande och afskaffande eller minskning af stående arméer samt bildande och spridande af fredskongresser”(http://sv.wikipedia.org/wiki/Nobels_fredspris)

Barrack Obama vann Nobels fredspris 2009    

 ”Obama får fredspris för sina utomordentliga insatser för att stärka demokratin och de nationella samarbetet. Han har som president skapat ett nytt klimat i internationell diplomati, där dialog och förhandlingar är att föredra, sa Nobelkommitténs ordförande Thorbjørn Jagland, när han meddelade vinnaren av årets pris.”
 Han fick priset bara 9 månader efter han invigdes som president av världens mest kraftfulla land. Det var ett förtroende placerat för tidigt på någon som inte har gjort någonting signifikant för fred i världen. De litade på honom att ta hem de amerikanska soldaterna från Irak och Afghanistan, och i slutet att skapa fred i mellanöstern. Tyvärr det var en önskan för långt, en förväntan för tungt på axlarna för svaga.
Barrack Obamas plötsliga uppgång på värld scenen förvånade alla, han var en stor talare och en mästare i att motivera människor med tal. Människorna var trötta och ledsna, amerikansk och världs ekonomi var dåligt. I den situationen kommer Obama, människorna litade på honom, han hypnotiserade alla med sin karisma. Nu, efter 1år och hans 2år som president, har vi haft mera amerikanska soldater inskickade i både Irak och Afghanistan, vi är inte nära att hitta fred där idag som vi hade för 7år senare efter den Amerikanska invationen. Det är inte jag som kan säger eller dömar att han inte förtjänade fredspriset, men som folk litade på honom, jag känner mig bedragen. Vi kan debattera och argumentera föralltid om hans bakgrund, storhet, avsikter eller prestation, men en sak som förbli klar är att han inte levde upp till allas förväntningar. Han vann priset för tidigt. Kanske skulle han aldrig ha vunnit det. Han har minst 2år att göra det bra. Vi får se vad som händer, men idag han ser han ut som Nobelprisets största felaktigt val.

Nnamdi Thompson Uleme

Här ska jag berätta lite om Barack Obama

Barack Obama är född på Kapi'doni medical for women 8 children. Han är född den 4 augusti 1961 i Honolulu,Usa.Han studerade på Colombia university. Barack Obamas yrke är advokat och universitetslärare. Han är protestant.Han gifte sig den 3 oktober 1991. Hans fru heter Michelle Obama.Hans fru är född den 17 januari 1964 i Chicago. Barack Obama blev Usa:s president 2008.Han har sju halvsyskon från Kenya.Barack och Michelle har två döttrar : Malia Ann, född den 4 juli 1998 och Shasha född 10 juni 2001. Barack fick nobels fredspris 2009. Han fick pris för sina extraordinära instatser för att stärka internationell diplomati och samarbete mellan folk. Han tycker om att spela basket och tennis.

En god vän

    Jag har en vän som heter Anders. Jag träffade honom för fyra år sen. Han är min bästa vän nu.Vi litar på varandra. Han är bra på att laga mat. Vi tycker också  om att åka båt på helgen.
     För mig är en god vän  snäll, tålamodig, hjälpsam, rolig, generös och älskar mig.
     Jag kan inte säga är jag bra vän eller nej. Jag tror bättre fråga mina vänner.
     Jag tror att jag är snäll, ibland sur,iblad rolig, ibland jobbig.

En god vän

Människor hittar bästa vänner hela sina liv. Alla behöver någon som kan vara nära när de är glada och när de är ledsna. Hela mitt liv trodde jag att jag hade goda vänner men nu vet jag inte. Jag hade en bästa kompis i 14 år men nu pratar vi inte med varandra. Det är livet.
Jag tycker att en god vän måste vara en person som du vill umgås med. Andra mycket viktiga saker är att du kan ta den där personen som han eller hon är - med goda och dåliga egenskaper. Lojalitet och ärlighet är jätte viktiga också.
Jag tror att jag kunde bli riktigt god vän om jag skulle tänka mindre på mig själv.
Min bästa kompis måste vara ärlig, roligt med gröna öron och ett stort leende.

söndag 28 november 2010

Vackra Stadshuset!

Stadshuset

Sverige har en vacker arkitektur. Från tornets högsta pnkt kan man se stor del av Stockholm. Runt Stadshuset ligger det fina gånvägar med fin natur och nära vattnet.
Stadshuset kan besökas via guidade visningar och som enskild person. Under sommaren finns det även visningar på ett flertal språk. Då kan du också klättra upp i tornet och njuta av en fantastisk utsikt över staden.

Stadshuset med tornspirans gyllene Tre Kronor är en av Stockholms mest kända silhuetter. Gå på en guidad tur och lär dig allt om arkitekturen, konsten och de historiska händelser som utspelats här.
Stockholms stadshus är ett av landets främsta exempel på byggnadsverk i nationalromantisk anda. Stadshuset ritades av arkitekten Ragnar Östberg och invigdes på midsommarafton 1923. Stadshuset består av åtta miljoner tegelstenar och är 106 meter högt. Tornet har det svenska riksvapnet tre kronor i toppen. Inne i Stadshuset har man stora vackra salar med fina kristallkronor och målningar på taket.

Bakom den pampiga fasaden ryms såväl kontor och sammanträdeslokaler för politiker och tjänstemän, som praktfulla festsalar och unik konst. I Rådssalen sammanträder Stockholms kommunfullmäktige. Stadshuset är också platsen för den stora Nobelfesten. Efter middagen i Blå hallen dansar Nobelpristagare, kungligheter och gäster i den Gyllene salen med dess 18 miljoner guldmosaikbitar.

Enligt min mening är det en viktig och imponerande arkitetur. Stockholm har många imponerande konstruktioner, men det här är min favorit! Jag gick till Stadshuset  2006, när min man fick sitt examensbevis och jag rekomenderar att ni besöker Stadshuset på sommaren. Det är mycket fint.
Jag Kan försäkra er att det är fantastiskt!











Kungafamiljen

        Kungafamiljen

 Den svenska Kungafamiljen består av konung Carl XVI Gustaf, Drottning Silvia, Kronprinsessan Victoria, Prins Daniel, Prins Carl Philip och Prinsessan Madeleine.
 I Kungliga familjen ingår också Prinsessan Lilian och Prinnsessan Birgitta, gift med Prins Johann Georg av Hohenzollern.
 Den svenska monarkin är mer än tusen år gammal. Sverige har haft mer än 70 kungar.
 Kungafamiljen har ingen makt i Sverige. Monarkin är bara en symbol.
 Kung Carl XVI Gustaf blev Kung 15 september 1973 och är kung nummer 74.
 Prins Daniel är en ny prins. Han blev prins när han gift sig med Kronprinsessan Victoria. Daniel och Victoria träffades när Daniel var Victorias personliga tränare.
 Drottningen Silvia och hennes familj bodde 1947-1957 i Sao Paulo i Brasilien. Så hon är nästa brasilianska och " Paulista " som jag ( Paulista betyder att man är från Sao Paulo).
 
Jag tycker om Kungafamiljen och att det är vackert med ett Kungahus.  Jag gillar slottet och vaktparaden. Jag var i Stockholm när Victoria och Daniel gifte sig. Det var väldigt vackert. Men min man är Republikan och vill ta bort monarkin. Han föredrar president som svenskarna kan välja.

Ariane