lördag 6 augusti 2011

GRUPPARBETE SAS G

                                                             6/8 - En jättefin dag!!!!!!
Hej igen!
Idag hade vi en jättefin dag!  Jag vaknade och beställde kaffe på rummet.

 Jag duschade och träffade mina kompisar.


Nnamdi hade en jättebra idé. Vi gick på ett stort tivoli. Vi spelade på många tivoli-spel och tre timmar senare var vi jättehungriga men inte trötta!




Vi gick på en italiensk restaurang som vi hittade igår och vi åt för mycket.


Solen sken och vi bestämde oss att cykla. Vi hyrde tre cyklar och cyklade mycket. Efter två timmar var Nnamdi, jag och Judith  lite trötta.


Vi hittade ett café och fikade lite. Sedan besökte vi slottet Malmöhus som är Nordens äldsta renässansslott. Det uppfördes 1526-1539. I slottet finns rysliga fängelsehålor, ett intressant museum och en restaurang där man kan fika eller äta lunch. Malmöhus slott har två  fina festvåningar.Man kan ha sitt bröllop på slottet!
Slottsmöllan ligger vid Mölleplatsen ett stenkast från Malmöhus slott.



Det var en jättefin dag. Vi hade många aktiviteter! Klockan 22.00 gick vi till hotellet. Jag och mina kompisar var jätteglada. Tack för idag mina kompisar. Vi ses imorgon! Sov gott! Vi måste vila oss! Imorgon ska vi ha en stor dag igen!

/Anna

fredag 5 augusti 2011

Tallinn – Rådhustorget

Tallinn – Rådhustorget

4 augusti


Vilken härlig sommardag jag och Vera hade i dag i Tallinn! Det var bara vår första dag i den gamla hansa staden men jag är redan kär i den. Det var svårt bestämma oss vad ska vi göra idag. Det finns så mycket som man kan göra i Tallinn.  Vera och jag hade kommit överens om att vi ska börja utforska Tallin från sitt hjärta - Rådhustorget.
 Solen sken idag. Vi visste att vi skulle vara ute mycket idag. Vi hade smörjt oss med solkräm faktor 50 för att vara säkra på att vi inte ska bränna oss. Sen drog vi i väg. Först tog vi en buss till Gamla stan. Den åkte vi bara någon station därför att vi ville se så mycket som möjligt. Resten av vägen till Rådhustorget promenerade vi.
Själva torget ligger i mitten av Gamla stan. Rådhustorget har varit en mötesplats och marknadsplats i många hundra år. Förr i tiden användes torget till alla slags offentliga tillställningar, från festande till avrättningar. Idag är torget stadens sociala centrum, med
mängder av uteserveringar på sommaren och konserter, hantverksförsäljning och medeltidsmarknader.  På vintern lyser julgranen upp torget en tradition sedan år 1441.
Precis i mitten av torget såg vi ett litet kafé med en gammal stentrapp som går ner och lockade oss ner. Vi gick ner i trappen för att fika på kafét.  I luften kunde man känna doften av kaffe och nybakade kakor. Inredningen var riktigt gammal. Det kändes som att vi reste i tiden och hamnade 200 år bakåt i tiden. Vi åt jätte goda kakor och drack kaffe. Det kändes som tiden hade stannat.  Sen ringde någon telefon och väckte oss från vår tidsresa.  En av mina kompisar som har bott i Tallinn vill veta vad vi tycker om hennes stad och ville gärna ge oss några tips, ställen som skulle kunna bli intressanta att besöka.

Vårt nästa stop var i Alexander Nevskijkatedralen. Det är en rysk-ortodox kyrka. Jag och Vera har ortodox tro. I Stockholm finns ingen ortodox kyrka därför ville vi gå till den kyrkan i Tallinn. Kyrkan byggdes år 1900. Under denna period var Estland en del av det ryska kejsarriket.
Katedralen är en fantastisk byggnad med typisk rysk stil och den är ritad av Mikhail Preobrazhensky. Den har fyra torn med lökkupoler och spiror med kors och går under stilen Neo-bysantinsk. Alexander Nevskijkatedralen är Estlands största kupolkatedral. Det kändes så lugnt och harmoniskt efter detta besök.
Vi kände för att ha en lugn kväll. Vi köpte mat med oss och åkte till vårt hotellrum. Efter vi var färdiga med middagen läste vi varsin bok. Vera var så trött efter vår spännande dag så hon har somnat med boken.
Jag är också trött. Det är bäst att jag ska sluta min berättelse nu annars kommer jag somna med datorn J.
God natt!!! Vi får se vilken dag som väntar oss i morgon.

torsdag 4 augusti 2011



                                           Journal Inlägg 2 den 4 augusti 

Imorse vaknade jag för tidigt på morgonen eftersom jag sov dåligt. Vi reste hela dagen igår och det var hemskt for mig. Idag har vi bestämt oss för att gå runt i staden, mot stadens centrum som ligger ungefär 30 minuter med buss från vårt hotell. Hotellet är för dyrt för min smak. Anledningen till att Anna bokade oss på ett av de största och dyraste hotell i Malmö är ett mysterium (kvinnor!).



 Jag väntade på Anna och Judit i lobbyn framför receptionen. De var lite sena ( Kvinnor igen !). Vi åt frukost och sedan gick vi  iväg.
Solen sken i dag och det blåste mycket, hösten har ännu inte kommit men det känns som om den inte är lång bort. Mina första intryck av Malmö är att det är en färgrik stad. Byggnaderna är en blandning av starkar färger, det finns flera parker och det ser verkligen vackert ut. Anna och Judit gillar det, jag håller med 100% ! Vi gick igenom staden brevid kanaler och såg många turister.





Vid Malmös rådhus pratade vi med några av turisterna där. Vi fick också reda på att stadens största evenemang är Malmö festivalen. Festivalen brukar locka ungefär 1.5 miljoner besökare till staden . Festivalen är en blandning av konserter samt många matställen och visar upp olika varor och kulturer från det multikulturella samhället som bebor den vackra staden. Malmöfestivalen startade 1985 och är  den äldsta festivalen i sitt slag i Sverige.Tyvärr börjar festivalen den 21 augusti, då vi redan är borta (gråter) från Malmö. Vi ska i alla fall besöka Stortorget.




Festivalen brukar inledas med en stor kräftskiva på Stortorget. Vi bestämde oss för att besöka torget på måndag, eftersom vi inte kommer att vara med på själva kräftskivan.  Vi fick en fantastisk idé, att ha vår egen kräftskiva på måndag :)



Vi hade så roligt i dag att vi glömde att äta lunch, klockan var 15:00 när vi insåg att vi var hungriga. en snabb beställning på Malmö Centrums  kebab kiosk har hållit oss igång. Vi hade en fantastisk tid hela vägen tillbaka till hotellet där vi skulle äta middag. Middagen var enkel för mig som bara beställde soppa ... vilket nästan var den enda rätt jag hade råd med på menyn. Vi sa god natt, sedan ringde jag min fru för att berätta hur min första dag i Malmö var. Jag kommer att sova gott i natt, det känner jag! Lights Out ... Tut tut ..

Nnamdi-Dag 2

onsdag 3 augusti 2011

GRUPPARBETE SAS G

Godmoooooooooooooooorgon!!!
                                                         INLEDNING
Hej alla! Vi är tre kompisar som bestämde oss att resa inom landet. Vår resa börjar i Stockholm och kommer att vara  i 14 dagar. Vi ska först besöka Malmö, efter det ska vi åka till Göteborg och sedan Kiruna. Efter det ska vi åka tillbaka hem.
                                                         FÖRSTA RESEDAGEN    3/8
Idag träffade jag, Nnamdi och Judith på T-centralen. Det var klockan 8.00. Det var varmt. Vi hade många saker med oss och matsäck. Vi fikade och klockan 10.00 började vår resa.


Vi åkte med tåget. Det var jättekul! Under resan skrattade vi och diskuterade med varandra.



Restiden var 4.35 timmar och våra biljetter kostade 3072 kr tillsammans.-1 klass.

 När vi kom fram till Malmö, var klockan 14.35. Vi tog bussen och åkte till hotellet som heter Savoy.

Vi var inte hungriga men vi var lite trötta. Sedan sov vi lite och klockan 18.00 träffades vi och promenerade i staden. Fantastiskt!!!!!!!! Vi åt en glass var. Det var jättegott!

 Sedan gick till hotellet och sov. Hej då! Vi ses imorgon bitti! Sov gott!!!!

/Anna