fredag 23 mars 2012

Skogens röst



Sommarlivet hade börjat på ön. Solen sken på det blå havet och en åt gången fick alla sommarstugor liv när människor oppnäde dörrarna och fönstren för att släppa in den varma vår luften och jaga bort resterna av vintern. På stranden lekte barn och vid vattenkanten vågade ungar pojkar varandra att simma. Trots att vinden var varm var vattnet förtfarande kallt så ingen vågade gå in.

Men i mitten av skogen på ön allt var mörkt och tyst som solen sken inte och våren var långt bort.

När solen gick ner tände en små grupp tonåringar en eld vid skogsbrynet. Maria, den enda tjejen i gruppen sa:
- Din familj är så lycklig att ha en sommarstuga här. Denna ö är så vacker och lugn. Precis som en sommarparadis.

Peter vände sig mot henne och sa:
- Ja. Det är en paradis. Just nu. Här.

Nils den sista medlemmen i gruppen frågade:
- Vad menar du? Just nu. Här.
- Det finns massor av historier om ön och några är otrevliga.

Med stora ögon sa Nils:
- Du menar som mord och kroppar begravda i sanden?
- Inte riktig men jag har hört om människor som försvinna.
- Jag tror dig inte. Det är bara en urban myt.

Maria frågade:
- Kan du berätta för oss? Jag tycker om spökhistorier.

När den sista av dagsljuset lämnade himlen började Peter hans berättelse:
- Ok. Jag gör det. Nästan femti år sen kom en lilla flicka som hette Rosa till ön med sin familj. De brukade komma hit hela sommar. De hade en sommarstuga på andra sidan ön. Stugan hade varit i familjen i generationer.

Ön var flickans lekplats. Hon bygdde sandslott på stranden och plaskade i havet. Varje dag frågade hon om hon skulle kunna leka i skogen men sin mormor sa alltid att skogen var inte en trevlig plats och det är bättre om hon lekte på stranden eller i trädgården. Men lilla Rosa var nyfiken och en dag bestämde hon sig att gå på ett äventyr i skogen.

Rosa gick genom skogen. Hon hade inte skor på sig. Hon hade glömt dem och marken var blöt under sina fötter. Djupt i skogen kom hon till ett staket. Det var inte så stor så Rosa hoppade över staketet. Plötsligt marken nästan försvann från under sina fötter. Rosa stöd på kanten av ett hål. Det var inte mycket brett men det såg ut som det var mycket djupt. Balaserade på kanten kikade Rosa in. Det var helt mörkt. Rosa tittade up och insåg att allt var mörkt. Nu hon kände inte modig och ville komma hem.

När hon vände sig för att gå hem hörde hon någonting. En röst från hålet. En röst som bad henne att hjälpa till. När hon svarade inte började rösten att skrika.  Stackars lilla Rosa var så rädd att hon sprang hela vägen tillbaka till sin stuga.

Hon berättade for sin mormor vad som hade hänt. När Rosa slutade beodrade sin moror henne att inte gå nära skogen igen. De var onda. Folk hade försvunnit i skogen. Den natten kunde Rosa inte sova.  Medan hon kastade och vände sig i sin säng hörde hon rösten genom fönstret. Men den här gången kunde hon inte ignorera den. Rösten ropade hennes namn.

Rosa sprang tillbaka till hålet och hon aldrig sågs igen.

Peter tittade upp på sina vänner. Nils skrattade och sa:
- En urban myt! Jag sa ju det!
- Men det finns flera berättelse om andra som har försvunnit i skogen och jag har sett staketet.

Maria log och sa:
- Kom, ska vi hitta staketet och se om det finns ett hål som i historien?

Maria och Nils sprang åt skogen men Peter försökte hindra dem:
- Låt oss stanna här och njuta av elden. Jag vill inte gå in i skogen.
- Är du rädd? … Du är rädd!
- Nej. Jag är inte rädd. Men jag behöver inte se staketet. Jag vet att det är där.
- Men om vi gå ensamma gå vi vilse. Kom igen Peter!

Efter en kort tvekan gick Peter med sina kompisar. De smög genom skogen. Det var mörkt och tyst som våren var långt bort. Vännerna började att känna oroliga men de kunde inte vände tillbaka.  De forsatte att gå djupare in i skogen. Helt plötsligt Nils ramlade. De hade hittat staketet.

Medan de bråkade om vem som skulle gå först hörde de något. En röst. Det började som en viskning men när de inte svarade blev det högre och högre:
- Hjälp. Hjälp mig...

torsdag 22 mars 2012

Läxa till måndag 26/3 2012

Ni ska ha läst klart era böcker till på måndag och skrivit färdigt pappret "Läs en bok".
Ni ska också kunna berätta om era böcker. Ni berättar i fem minuter.

Presentationen ska innehålla:
1) en kort presentation av bokens författare
2) en kort sammanfattning av boken (Den här boken handlar om...)
3) Hur gick det att läsa boken? (Var det svårt, lätt, roligt, tråkigt...)
4) Hur många Lernia L ger du boken? 1 Lernia L = jätte dålig bok, 5 Lernia L = jätte bra bok

Lycka till!

Hälsningar
Philippa

Torsdagen den 22 mars 2012

Idag har vi haft en bra dag i skolan. Vi läste och skrev diktamen om Bellas saga. Först läste Philippa texten och sedan arbetade vi i grupper. Alla förstod bättre nu!
Efter pausen skrev vi meningar med nya ord på tavlan. Philippa och eleverna rättade tillsammans.
Vi pratade om måndagens läxa. Några elever har inte läst sina böcker. Philippa säger: Ajabaja!!! Usch!
Glöm inte att läsa era böcker! Vi ska berätta om våra böcker i fem minuter.

onsdag 21 mars 2012

Onsdagen den 21 mars 2012

Idag har vi mycket vackert väder! Våren kommer! Vi är mycket glada. Idag lyssnade vi en hemsk nyhet från Frankrike. Den handlade om en mördare. Sedan skrev vi diktamen om Bellas saga. Sagan var intressant och spännande! Efter diktamen arbetade vi i grupper med nya ord som är viktiga.

Snipp snapp snut så var lektionen slut!

tisdag 20 mars 2012

Tisdagen den 20/3

Hej!
Idag har vi skrivit klart våra sagor om mig och publicerat dem på bloggen!
Ni som inte var här idag kan skriva klart dem hemma.

Sedan hade några elever NP, muntliga uppgifter med Philippa och Karin.
Under tiden läste resten av gruppen i sina romaner och bestämde att läxa till imorgon blir diktamen på Sagan om mig som handlar om den lilla vackra, duktiga prinsessan. Kan ni gissa vilken?

Vi ses imorgon!

/Philippa

Sagan om mig

Det var en gång en flicka som föddes i en liten stad. Hon hette Lucia. Hon bodde i en stuga med sina föräldrar. De hade inte mycket pengar, men de levde lyckligt. När flickan fyllde 6 år, började hon i skolan. Hon lärde sig många saker, och hone var omtycket av läraren och eleverna. Därför att hon har varit bäste student från grundskolan till gymnasium. Hennes föräldra tyckt att hon var sina stolhet. 20 år senare, har flickan blivit en mamma som har sig stolhet nu --- en pojke som heter Borui. I Sverige, bor de inte i en liten stad, istället, huvudstaden --- Stockholm. De lever inte i en stuga, en jättevackar lägenhet. De är ju inte rika men ändå de har ett fint liv.

Sagan om mig

Det var en gång en man och en kvinna. Mannen hette Jovan och kvinnan hett e Stojka. De bodde på landet. De fick en dotter. Hon hete Makedonka. Jovan och Stojka var glada. När hon fylde 8 år gick hon till skolan.Hon var jätteduktig elev.När hon fyde 18 år slutade hon gymnasiumet .Efter gimnasiet gick hon på universitet.Men kärleken kom.Det var kärllek vid fösta ögonkastet.Hon träfade en kille.de gifta sig.Början var bra.Men sen kom många problem.

Sagan om mig

                                         Sagan om mig

      Det var en gång en kvinna som hette Lang och en man som hette Lie. De hade en dotter som hette Wai. Wai var kort och söt. Wai var inte så vacker. Wai gillade att skratta. Hon var ofta glad men ibland var hon ledsen. Hon var ofta sjuk. Hon sjöng och dansade. När hon var färdig med grundskolan började hon jobba. Hon jobbade på ett bussföretag. Hon jobbade mycket varje dag. Hon var jätte trött.Men hon var glad och skojade ofta med sina arbetskamrater. På helgerna sjöng och dansade hon med sina vänner. På kvällarna drack hon te och åt god mat med sina kompisar på restaurang. Hon spelade badminton. Sen träffade hon ten man som hette Micke på nätet. Han kom från Sverige. De talade engelska. De älskade varandra. De pratade på datorn varje dag. Sen gifte hon sig med honom i Kina. Hon hade bjudit sina vänner, arbetskamrater och släktingar på bröllopet. Sen slutade hon jobba och kom till Sverige med mannen i sitt liv.

Sagan om mig

Det var en gång en vacker tjej. Det var min mamma. Hon träffade sin kärlek, en kille. Det var min pappa. Sen gifte de sig. Efter några månader föddes jag, den lilla prinsessan som hette Bella. Jag var vacker och duktig när jag var liten. Men tiden gick snabbt. Den lilla prinsessan blev stor. Sen träffade prinsessan sin prins.Det var kärlek vid första ögonkastet. Sen fick de två underbara poikar,som spred gladje åt båda. Den lilla prinsessan har nu blivit stor.Men hon är förtfarande lika vacker och smart som förut. Nu så lever de tillsammans lyckliga och glada. Snipp Snapp  Snut så var sagan slut!                                                                         

sagan om mig

Det var en gång en kvinna som bodde med sina föräldrar. Hon hette Sara. Sara var 15 år. Hon studerade på grundskolan. Hennes mamma Mahlit och hennes pappa Habti ville att hon skulle gifta sig. Hennes man kom från stan. Han hette Abel. Han var 20 år när de gifte sig. Sen åkte de till Etiopien. Efter 15 år fick de en flicka.Hon hette Azahel.När hon  var 6 år började hon grundskolan och hon studerade på gymnasiumet också.Sen åkte hon till Sudan och hon gifte sig när hon var 19 år.Hennes man hette Aman. Han kom från Sverige. Sen kom Azahel  till Sverige 2010. Hon fick en trevlig man. Nu studerar hon svenska och jobbar.  

Sagan om mig

Det var en gång en en man och en kvinna. Mannen hette Tony och kvinnan hette Maria. Han träffade henne på en restaurang. Sedan gifte de sig. De var jätte glada och födde två barn, en pojke och en tjej. Pojken hette Martin och tjejen hette Vicktoria. De var en jätte glad familj.

Sagan om mig

Det var en gång en ung kvinna. Hon hette Alicia. När hon var 20 år dog hennes mamma. Alicia tog hand om alla sina syskon.
Sedan träffade Alicia en snäll man som hette Tomas. Alicia och Tomas hade en kärleksrelation.  Alicia ville inte bo tillsammas med Tomas. Hon ville inte lämna sina syskon. Sedan blev Alicia gravid. Efter en tid födde Alicia en dotter. Hon kände sig glad över världen. Alicias dotter hette Silvia och hon var en jätte snäll flicka.
Sen flyttade de till Sverige för att få ett bättre liv. Efter några år fick Alicia och Tomas en pojke som hette Thomas. Sen bestämde de att gifta sig.