fredag 6 maj 2011

Ramona och Zarko av Maria McShane och Lena Samuelsson

Hej grupp 1 & 2!
Idag har vi läst klart novellen om Ramona och Zarko. Det finns tre delar. Har du inte alla delar? Be Philippa! Läxa till nästa vecka är att läsa alla delar. Ni måste också kunna ordlistan. Nästa fredag ska vi diskutera novellen. Ni behöver diskussionsfrågor. Fråga Philippa, igen! Ni kan lyssna på novellen hemma. Det kan ni göra här! Nedan kan ni läsa en sammanfattning av novellen. En sammanfattning berättar kort vad något handlar om. Sammanfattningen har vi skrivit idag.

Trevlig helg!

/Philippa

En sammanfattning
Novellen handlar om en tjej och en kille som heter Ramona och Zarko. Zarko har nyligen kommit till Sverige. Han börjar på högstadiet och träffar Ramona i skolan. De blir kära i varandra.
Deras mammor är arga på varandra. Zarkos mamma gick till jobbet. Vid övergångsstället kom en bil. Ramonas mamma körde bilen och pratade i mobilen. Hon såg Zarkos mamma och tvärbromsade. Zarkos mamma ramlade på gatan.
Zarko och Ramona träffas på ett kafé. Ramona berättar om olyckan. De bestämmer att deras mammor ska mötas på kafét. De är mycket nervösa när de tänker på deras möte. På kafét berättar Zarko att han och Ramona är kära i varandra. Mammorna är jätteglada därför att de har blivit kompisar. Bägge två studerar på sfi.

torsdag 5 maj 2011

onsdag 4 maj 2011

från Dalal

Hej Phillipa,
Jag kunde inte komma idag för att jag var sjuk.
Imorgon ska jag på ett möte med min son i hans skola klockan 10,kan inte vara närvaro på lektionen.

PEACE.....OCH UTFLYKT

Förra veckan pågick en demonstration i staden för freden. Jag och en kompis fixade en banderoll som vi skrev ordet "PEACE" på. Vi kunde inte ha  valfri klädsel. Det var obligatorisk at ha vita kläder. Demostrationen var klockan 10:00 men defileringen började klockan 9:00. Efter det åkte jag och min kompis hem med färja. Vi hade bestämt oss att åka på en utflykt. När vi kom fram var det  så vackert att det kändes som att vi kunde fly från verkligheten. Vi hade med oss en stor matsäck och vi åt mycket. Vi var jätte hungriga. Nästa dag vaknade vi och såg svalans flykt från fönstret. Det var utmärkt!!

tisdag 3 maj 2011

Hej Philippa,
I morgon kan jag inte gå med er till Vasamuseet. Eftersom jag har en tid hos läkare 9:40Jag hoppas att ni har det bra.

måndag 2 maj 2011

Studiedag tisdagen 3/5

Hej!

Imorgon har vi lärare studiedag med Cilla. Skolan är öppen men ni har inga lektioner. Ni får gärna komma till skolan och studera om ni vill. Vi öppnar kl. 9.00.

Grupp 2 har läxa till onsdag. Vasaskeppet är från 1600-talet. Jag vill att ni berättar om något från ert hemland som hände på 1600-talet.

/Philippa

Dagens nya ord! Tävling!

Hej!
Idag lärde vi oss många nya ord. Här kommer några av dem:
defilering, en begravning, en färja, en banderoll, en demonstration, demonstrera, en matsäck, valfri klädsel, ljus klädsel, en åker, skörda, en utflykt, fly, en flykt.

Skriv ett inlägg och försök att använda så många av de nya orden som möjligt. Skriv de nya orden med fetstil. Vem vinner?

/Philippa