lördag 18 december 2010

Nyheter hos Lernia i Ektorp!

SFI för föräldralediga

Vill du studera svenska tillsammans med ditt barn?
Då ska du studera hos oss!
Från och med den 11 januari 2011 kommer vi att ha en kurs för föräldralediga. Den kommer att vara på tisdagar mellan 12.30-14.30.

Vi kommer att prata, sjunga, läsa och skriva tillsammans. Ta chansen att utveckla din svenska tillsammans med ditt barn!

Ta med ditt barn och kom! Vi hjälper dig med anmälan!

Sfi - vård och omsorg

Vill du arbeta inom Vård och omsorg, då har du chansen! Från och med den 10 januari 2011 kommer vi att ha en kurs i Sfi - vård och omsorg. Du kommer att gå i skolan två dagar i veckan och ha möjlighet till praktik tre dagar i veckan.

Tycker du att det är intressant, kontakta oss! Vi hjälper dig med anmälan!

Välkommen!

Philippa Börjesson
0767890478
philippa.borjesson@lernia.se

onsdag 15 december 2010

God jul!!!

Alla människor i Sverge firar jul 24 desember. Familjen träffas och äter mat och dricker och sedan firar man till nyår. Man brukar ge varandra present t.ex. en mobiltelefon, en ipad, en kamera eller labtop. Man äter julskinka, köttbullar, sill, rödkål, doppi grytan, korv, lussekatter, pepparkakor och knäck.
Jag och min familj ska träffa vänner hemma hos mig. Min fru ska laga mycket mat och jag hoppas att vi ska ha en bra fest.


Aland

Påminnelse!

Imorgon torsdag är det julmarknad och på fredag bakar vi hemma hos Philippa. Läs mer under etiketter: Julen

/Philippa

tisdag 14 december 2010

Tionde december hade vi en trevlig nobelfest i skolan. Vi träffades i skolan klockan halv elva.Sen gjorde elverna en bra teater om Alfred Nobel.teater var jätterolg.
efter det vi drack äppelsin jus tillsammans och skålade. Efter det åt vi lunch tillsammans och pratade och skrattade.

Nobelfest

I fredags hade vi fest på skolan. Alla elever kom och vi tittade på teater om Alfred Nobel. Alla elever var glade och snygga.Klockan tolv åt vi festmat och drack. Efter det började prisutdetningen. Mina lärare gav oss presenter.Det var roligt dagen.

JUL HEMMA

I Grekland firar vi jul den 25 december.Vi träffas hemma allihopa från 10:00 på morgonen.Vi fikar och vi lagar mat.Vi lagar även julskinka med bakad potatis.
När maten är klar dukar vi med röda servetter och dricker vin.Efter matten brukar vi dricka kaffe och äta "melomakarona".De är traditionella honungskakor.
Sedan det brukar vi ge varandra presenter.De finns inga speciella presenter.
God jul!!!!!!!!!!!!
Recept på melomakarona

Ingredienser till degen
-900 gram fint vetemjöl
-225 gram socker
-2 dl fruktsaft från pressad apelsin
-4 dl olivolja
-rivet skal från en apelsin
-2 tesked bikarbonat (soda)
-2 dl krossade valnötter
-lite kanel
Ingredienser till sockerlagen
-4 dl honung,helst den grekiska tunnflytande
-4 dl socker
-4 dl vatten
Degen
Blanda ihop olivolja,konjak,valnötter,apelsinsaft,socker och apelsinskal.
Blanda vetemjöl,bikarbonat och bakpulver.
Sikta ner vetemjölsblandningen i vätskan.
Sätt på ungen med en temperatur på cirka 160 grader.
Blanda nu ihop degen som när den är färdig ska kännas rätt så oljig.
Forma kakorna i lagom stora rektanglar.
Lägg kakorna i mitten av ungen cirka 30 minuter.
Ta ut kakorna och låt dem ligga kvar på blakplåten,låt vila en liten stud.
Sockerlagen
Blanda ihop honung,socker och vatten in en stor ordentling kastrull.Låt lagen koka upp sakta.Rör då och då.
Så här gör resten
Sänk ner några kakor åt gången i den heta lagen och låt dem ligga där och dra sig en liten stund,vänd dem då och då så att lagen tränger in ordentligt.Observera att lagen inte ska svalna av under proceduren.Ta upp kakorna och lägg tillbaka dem igen på platen.
När alla kakorna varit i lagen en omgång gör an samma procedur igen med samtiga.Ta upp dem på platen igen pudra över lite kanel samt strö över lite hackade valnötter.

Lycka till
*recertet är tagen från internet skriven av zanet

Nobelfest!!

Den 10 december hade vi en bra fest i skolan. Vi hade en Nobelfest. Vi hade en bra teater om Nobel och hans kärlek Bertha. Jag spelade Nobel och Nnamdi var min röst. Tsion var Bertha och hennes röst var Juste.
Efter teatern fick vi pris från skolan. En fantastisk vän som heter Kerstin (hon hjälpte oss spela teater) gav oss vackra blommor. Sedan började alla äta mat och lärarna gav andra elever Nobelpris.

Till Lernia Ektorp elever

Jag vill tacka alla Lernia Ektorp skolas elever!
I fredags hade vi en fest i Lernia Ektorp skolan. Det var jätte roligt! Jag är jätte stolt över vår skolas elever! De är duktiga, trevliga och vackra!
Vi hade en teater sedan pratade vi med varandra, drack cider och åt mat. Smaskens! Jag hade jätte trevligt! Så lycka till och fortsätt att jobba bra.



P.S.Jag hoppas att vi ses på festen nästa år.
Kram och puss.

Kalmar teater

11 december



Idag bestämde vi att besöka Kalmar teater. Den ligger vid Larmtorget. 
Kalmar Teater är helt säkert en av Sveriges vackraste teatrar. Ritad av arkitekt Bror Carl Malmberg och invigd 1863 är den ett mästerverk helt i tidens anda. Salongens ursprungliga elegans lever kvar på grund av en grundläggande renovering och restaurering 1987 och många gästande sällskap har uttryckt sin hänförelse över det lilla mästerverket.

Vi köpte biljetter, som kostade 135 SEK och besökte "En stund på jorden", byteaterns succéföreställning om det legendariska syskonparet Kullzén återkommer på begäran. Henning och Signe var säregna, originella och envisa personer som levde ett udda liv för sig själva. Med utgångspunkt i Hennings personliga dagböcker har Lars Sonnesjö skrivit en varm och generös historia om livet, döden och kärleken.   Första akten, där Lars Sonnesjö föreställde brodern, Henning, var lysande. Ängeln kommer på besök, för att hämta honom till livet efter detta. Svarade med kluriga svar på frågor om Gud mm. Ännu bättre blev del 2, när Lars Sonnesjö fortfarande spelar huvudrollen men nu som Signe Kullzen genom en docka.

Kalmar läns museum


10 december

Inspirerade av att lära mer om Kalmars historia besökte vi Kalmar läns museum. Museum ligger vid hamnområdet i centrala Kalmar. Redan i museets entré möter man några av regalskeppet Kronans stora kanoner. På plan 3 kan man sedan i en stor utställning se några av de mest spännande föremålen. Guldskatten, en del av batteridäcket och en modell över vrakplatsen visar skeppets storhet och dess tragiska öde.
Vid middagstid den första juni 1676 exploderade och sjönk skeppet under en drabbning mellan den svenska och den dansk-holländska flottan. Drabbningen skedde strax utanför Öland. Av besättningen på 850 man överlevde endast ett fyrtiotal personer. I augusti 1980 upptäcktes Kronan på 26 meters djup och sedan dess har mängder av fynd bärgats för att numera visas upp på Kalmar läns museum.
Här finns också en utställning om Krusenstiernska släkten från 1500-talet fram till idag.
En annan huvudperson är Jenny Nyström. Kalmarflickan som åkte till paris och blev en av Sveriges mest folkkära illustratörer. Utställningen visar ett säreget konstnärsliv och lyfter fram hennes stora mångsidighet; akademiskt måleri, porträtt, bok-, reportage-, kort- och tidningsillustrationer. Idag är hon främst känd för sina tomtar.
Vi även besökte Kronan-projektets egen bio, där man kan följa det spännande bärgningsarbetet. 

Kalmars slott


9 december
Vi började dagen 9.00 som vanligt med frukost, sedan promenade vi till stan. 
Kalmar är en stad vid i Smålandskusten i sydöstra Sverige. Det är en stad med cirka 63.000 invånare, varav 35.000 i tätorten. Handels- och industristaden Kalmar är i dag ett centrum för utbildning, kultur och handel.
Kalmar är en av Sveriges äldsta städer, och kan därför visa upp en mängd historiska minnesmärken.
Vi besökte ett Kalmar slott, som är 800 år gammal. Slotten som  kanske är  det främsta kännetecknet för Kalmar ligger  på gångavstånd ifrån centrum. Under lång tid var Kalmar Slott en betydelsefull försvarsanläggning, som kallades rikets nyckel på grund av sitt strategiska läge. Då gick gränsen om Danmark bara några mil söder om staden, eftersom bl a Skåne och Blekinge var danskt.

Kalmar Slott fick sitt nuvarande utseende under 1500-talet, då Vasakungarna Gustav, Erik XIV och Johan III byggde om medeltidsborgen till ett renässanspalats med inredningar enligt kontinentalt mönster.
Vi följde med guiden, som visade och berättade om slotten.Efter en massa frågor var det dags att äta. Vi beställde ett Julbord på slottet, som kostade 445 SEK.


Grupparbete SAS G Grupp 2 Oksana & Vera

8 december
                                                     Sista dag i Umeå
I dag var vår sista dag i Umeå. Vi åt sista frukost på det treviliga hotellet och packade väskorna. Vi köpte biljetter till Kalmar som kostade 4 248 :-. Vårt flyg var klockan 15.00 . Vi hade bestämt att vi skulle åka till flygplatsen, äta lunch där och sen flyga vidare.
Så gjorde vi. Vi landade i Kalmar klockan 17.40. Vi hade bockat två rum i Kosta Boda Art Hotel. O vilken lyxigt hotell. Den är ny byggt och lagom stort. Dom spesializerar sig med deras special glas med olika ferier belysning och många små prydnader i glas. Också i der kan prova-på glasblåsning, hyttsill, konstutställning, konserter, föreläsning, yogapass, glas och dryckesprovning och shopping. Oj - så mycket upplevelser i ett hotell.
Va var jätte trötta efter flygningen. Vi åt julbord på hotellet. Det var super gott! Sen gick vi till våra rum för att sova. Nya upplevelserna väntar oss i morgon i Kalmar.

måndag 13 december 2010

Megazone


7 december




Vi vaknade  kl. 9.00 och hade frukost.  Direkt efter frukosten gick vi till Umeås största nöjesanläggning Megazone. Där fanns massor av roliga grejor, som Laserdome, Fortet, biljard och snooker, spelhall, festvåning med dusch och bastu och restaurang.
Vi började från arkadhall och spelade pinball och ett skutar spel House of the dead 3, var man måste ta kol på zombisar. 
Sen spelade vi biljard. Vi spelade Eight-Ball. Eight-Ball spelas med egen vit boll samt alla femton nummerbollarna. I upplägget är det bara åttan som har en särskild placering, övriga bollar får ligga hur som helst i triangeln.  Jag var inte alltför dålig, men Oksana vann med 3-2. Det ska jag ta igen någon dag!
Efter biljard besökte vi en restaurang. Vi tåg tacobuffe och kaffe. Sen åkte vi till hotellet. 
Imorgon ska vi flyga till Kalmar.

Grupparbete SAS G Grupp 2 Oksana & Vera

6 december
Agnäsbacken
I dag vart jätte kul och spännande. Vi hade åkt till Agnäsbacke. Vi tog buss ditt. Det tog drygt en timme att åka.
Agnäsbacke det är ett attraktivt alternativ för alla vinter vintersportare i kustlandet. De har liftar och tio nedfarter. Det finns något för alla slalom- och snowboardåkare. Det finns också branta nedfarter för alla som gillar höga farter, men också långa lätta backar.
 Vi åkte skidor från klockan 10.00 till 15.00 tills vi var trötta och hungriga. Vi åt varm såpa och drack varm tee på en servering.
Efter det åkte vi till Hemslöjden i Umeå AB, på Renmarkstorget 5 D. Det är en liten suvenir affär. På väg dit åt vi lite snabbt på McDonald’s. I den affären fans många slöjdprodukter som är kopplade till Umeå. Dessa produkter kan användas som minnesgåvor. Det är precis som vi hade tänkt, lite presenter till våra män.    Sen åt vi julbård på restaurangen Annas fest och mat. Det var riktigt mysig ställe och god mat.  Efter det var vi mäta och glada, vi åkte till hotellet för att sova.

Hej hej !

Man firar nyår lördagen 18 december i Etiopien i år.Man brukar träffa släktingar,familjen och kompisar.
Man brukar ge varandra kort och blommor.
I Etiopen äter man speciell mat, kyckling med sås och ingera med kitfo(köttfärs)med speciella kryddor. Recept
( Kyckling med sås)
Ingredienser:
1.rödlök, minst 1 kilo
2.vitlök, 3 stycken
3.olja, ½liter
4.Berbere 5 msk
5.salt, 1 msk
6.kyckling, 2 stycken i delar
Skär rödlök och vitlök.Blanda tillsammans med olja ca 30 min på spisen.
Blanda berebere med löken och ½ glas vatten.Du måste röra hela tiden annars brinner det.
Tvätta kycklingen 2 gånger med vatten, salt och lime. Skölj kycklingen i vatten.Blanda kycklingen med berebere. Koka kycklingen 30 min rör hela tiden. Ät kycklingen med ingera.
Meklit Tadesse
man firar nyår 18 lördagen 18 december i år   man brukar träffar,släktingar,familgen och kompisar brukar man ger varandera persentkort och blummor.man ätter speciellt mat cycklin med sås och engera med ketfo(köttfars)med speciella krydor.
                                                   RECEPT
1,rödlok,vitlök,olja man kan blanda tillsammans circk 30 minute
2,efter det blanda berbera med vatten
3sen stopa in kyckling efter 30 min kart och ätta.

NOBELFEST

I fredags hade vi fest på skolan. Alla elever kom och först tittade vi på en bra teaterpjäs om (ALFREDNOBEL). Sen  klädde kvinnor på sig fest kläder. Några kvinnor klädde på sig klänning  och höga klackar. Männen klädde också på sig finnas kläder. Vi hade knyt kalas så alla tog med någat att drick och äta och ett gott humör. Efter mat började prisutdetningen. Min larare kom och delade presenter till flera personer. Alla personer var jätte glad. Det var special dag.
M.V.H
DALALMIARI

söndag 12 december 2010

Sabines & Jias resdagbok

Söndag 12 December 2010
Vi startade dagen med en promenad till Dover Street Market, det tog bara en timme för mig att handla en halsduk från Burberry. Jag älskar rutigt från det varumärket.
Sen var vi på Madame Tussauds. Jag bokade biljetterna innan vi reste hemifrån. Då kunde vi slippa de långa köerna.
I biljetterna ingår också entré till Madame Tussauds skräckkabinett Chamber live. Jag har hört att det där stället är galet läskigt. Vi avgjorde att vi skulle strunta i det för att vi redan besökt ett skräckmuseet The Dungeons förut. Jag måste erkänna någonting och det är att jag inte gillar så mycket läskigt skrämmande och chockerande. Jag känner mig hemsk efter ruskigheter.
Vi läste på introduktionsskylten att det finns 400 dockor i kabinetten i London och denna förnyas hela tiden. Det som förvånade mig mycket var att vaxdockor är så naturtrogna, att det är svårt tro att de inte är levande. Det var både historiska och moderna människor som stod där, men jag själv föredrog att se characters delen. Så som en söt Shrek, en cool super spiderman och så vidare. De flesta dockorna är väldigt snygga och de står utplacerade så att det är så lätt ”frottera sig ” med alla kändisar, kul helt enkelt.
Man skull kunna gå runt hur länge som helst där inne. Vi tog mängder med kort till exempel på Sabine och Shrek, The Beatles o.s.v. Jag poserade med David Beckham och några skådespelare och många andra kändisar.
När vi kom fram till Pop Star delen så upptäckte jag att batterierna i min systemkamera hade tagit slut. Den andra lilla digitalkameran var kvar på vårt rum för jag trodde att batterierna skulle räcka, men nej då. Sabine blev lite besviken men snart tröstade hon mig med att det inte var någon fara. För vi hade ju alla minnebilder i våra huvuden. Så snällt sagt av henne.
Det tog ungefär tre timmar där inne, sen åkte vi till en lite cafè och beställde creamtea och muffins. Vilken lyx det var!
Mums!

Sabines & Jias resdagbok

Lördag 11 December 2010
Jag hade så ont i fötterna och jag ville sova för att fötterna skulle få vila lite. Nu är det vinter, inte bästa tiden för att resa hit. För att det bästa med London är naturligtvis promenader i staden. Vi kunde exempelvis inte promenera långsamt genom Green Park och få se och klappa ekorrar.
 Vi bestämde oss för att ta det lite lugnt under dagen, men senare skulle vi gå och uppleva lite   av Londons nattliv.
På kvällen tog vi tunnelbanan till en station som heter Old Street. Där fanns en klubb som heter 333 club. Jag har sett på nätet att den här puben är ganska populär, man kan känna att atmosfären på 333 är mycket avslappnad och behaglig. Sabine beställde en öl till sig själv och ett glas juice till mig. Musiken var ganska bra. Där fanns olika sektioner med barer och dansgolv. Jag bara satte mig i en stor skinnsoffa medan Sabine dansade lite till härlig musik.
Det var en spännande upplevelse för mig för att jag har aldrig varit på någon pub. Det verkade också som om Sabine hade en bra tid där. Några killar ville prata med henne eller bjuda henne på en drink . Haha! Hon är en charmig kvinna, men hon var avvisande för att hon har ju en man. Efter två timmer så åkte vi tillbaka till hotellet.
Good night.
Sabine & Jia

Julkul! Nnamdi och alla andra i grupp 1, 2 & SAS

Hej!

Ni är välkomna hem till mig på fredag den 17/12. Vi ska baka lussebullar och pepparkakor. Vi träffas utanför biblioteket på Nacka Forum kl. 10.00. Därifrån promenerar vi ca 10 minuter. Ta med din bästa kavel och ditt finaste förkläde.

OSA senast 16/12 om du kommer: philippa.borjesson@lernia.se

Hoppas ni får en fin Luciadag! Jag är ledig idag eftersom jag ska titta när mina barn är tomtar och Lucia. Vi ses på tisdag!

/Philippa

Storsjöhållen Aquarena


05 december


Vi startade dagen kl.12 med frukost, sedan åkte vi till Umeåregionens nyaste upplevelsebad Storsjöhållen Aquarena, som kostar 60 SEK för vuxna. På Aquarena finns det allt du kan önska för ett riktigt äventyr.
Där finns tre vattenrutschbanor; en utomhus, en inomhus och en spacebowl, eller "toaletten", som den brukar kallas, pga av dess utformning. Dvs en stor skål där man slungas runt, runt, för att till slut ramla ner i landningsbassängen. 

Sen åt vi i hotells restaurangen på kvällen.

Lördag

4 december



Vi tog en lång sovmorgon för att få vila ut efter igår. På eftermiddagen gick vi på stan för att ta en fika och shoppa lite i Kungspassagen, som ligger på Kungsgatan.

Efter den hoppade vi på en bus och åkte vi till BildMuseet. Museet har fri entré och är öppet året runt.
Där finns utställningar med svensk och internationell bildkonst samt bildjournalistik, design, arkitektur och vetenskapens bildvärldar kombinerar samtida perspektiv med historiska återblickar.
Nu visas på Bildmuseet Sara Jordenös projekt Diamond People – Instructions for a Film. I film, fotografi, teckning och poesi kartlägger hon ortens starka band till diamantindustrier i Sydafrika och Kina.
Vi har också sett utställningen Motor Show som  visas på Bildmuseet för samman flera av dessa serier runt en central installation av bildäck och stegar.
Efter museet kom vi tillbaka till hotellet för att byta om och sminka för en kväll. Sen gick vi till Corona klubben, som ligger på Johan Bures Väg 8-10. Vi hade kul där och kom tillbaka kl.3 på morgonen.