torsdag 11 augusti 2011

Tallinn-Riga

Tallinn-Riga

10 augusti

Idag var dags att resa igen. Jag med Vera hade planerat att idag vi ska fluga till Riga. Vi gick upp klockan 9.00. Vi åt frukost i frukost buffé. Efter frukost vi hade packat våra väskor. Sen tåg vi taxi till flygplatsen vi hade gåttom tid men det kändes säkrare att åka lite tidigare till flygplatsen.
 Vi hade bokat bra biljetter med Air Baltic. Dem hade vart bra der för att vi flög mitt på dagen från Tallinn 14.50 och landat i Riga 15.45. Restid var bara 55 minuter. Vi vart jätte hungriga. Vi åkte direkt till hotell som vi bokat innan. Den heter Royal Casino SPA och hotell resort. Det är en riktig lyx hotell. Det vår bra val. Vi älskar den!
Vi har rum som heter Golf svit. Vi lämnat våra väskur på rummet och gick till restaurangen att äta. Efter maten vi gick tillbaka till rummet för att spela minigolf på teras. Super häftigt! Vad tycker ni ??? Under tiden vi spelade mini golf vi hade beställt lite snacks.
Ny är rätt så sent . Vi ska lägga oss. God natt!

Sankt Olaikyrkan


8 augusti
I dag vi vaknade lite senare. Klockan vår 9.15.Vi beställde frukost på rummet så att vi kan göra oss snabbare färdigt. När vi gick ut var 10.15. Vi hade så bråttom at vi inte hade kollat vädret. Det blåste idag men inget regn. Nej, det skulle inte funka i dom kläderna vi hade. Vi gick upp på rummet att byta kläder. Sen tog vi taxi till Sankt Olaikyrkan . Vi hörde mycket om den att den har världens högsta tornspirar.
 När vi hade kommit fram vi blev jätte imponerade. Vera hade sagt: ” Vow! Aldrig set någonting liknande. Jag set många kyrkor men den är special och annorlunda. Jag gillar den.” Jag håller med Vera.Vi fickatt veta att Sankt Olaikyrkan var den medeltida världens högsta byggnad! Hade Guinness Rekordbok funnits redan då hade Sankt Olaikyrkan med sin höjd på 159 meter varit med i den från 1549 till 1625. Efter en brand blev tornet lite kortare men med sina 124 meter är det fortfarande den största byggnaden i Gamla staden. På våren och sommaren kan man klättra upp till spirans början.
Det blåste mycket fortfarande men det var så spännande så vi bestämde att vi ska gå upp för att se Tallinn upp ifrån. Vi gick upp för alla trappor i Tallinns högsta medeltida byggnad Sankt Olaikyrkan. Det tog 10 min minst innan man var högst upp! Väl uppe blåste det väldigt kallt och vägen runt tornet var faktiskt rätt så läskig! Men utsikten var bra.
Vi frös mycket. Vi gick ner och tog taxi till restaurangen Sushi Kat. Den var annorlunda från alla sushi restauranger vi sett. Det är en liten sushi ställe 5 minuter från Tallinns gamla stad. Stämningen är ganska speciellt - om man gillar katter, kommer man att älska det.Men det viktigaste man kan få utmärkt kvalitet sushi till överkomligt pris.Vi älskade verkligen det här stället och kommer definitivt att gå tillbaka!
Ny vi precis hade kommit till boka på hotell rummet. Dag att borsta tänderna och sova. Mjaaoo! Oj! Det vår för mycket katter idag, jag menar god natt!!!!!!!!!!

onsdag 10 augusti 2011

Kadriorgs slott


7 augusti 

Vi började dagen ganska tidigt, vi gick upp kl. 8.30, sen fick vi ta del av hotellets underbara frukostbuffe. Det var en  frukost med olika typer av bröd, pålägg, gröt, muslisorter, frukter etc.
Vädret fortfarande var inte bra, så visste vi  inte riktigt vad vi skulle välja ut att titta på. 
Vi blev väldigt positivt överraskad när jag såg att solen sken, så efter lunch tog vi en taxi och besökte Kadriorgs slott, den magnifika barockpalats, byggt av en rysk tsar Peter den store för hennes hustru, Katarina I i början av 1700-talet. Från början kallades palatset Catherinethal. Den ligger i Harju län i Estlands norra delar.
Det fanns mycket att se i Kadriorg. Vi besökte arkitekturmuseum, med sina imponerande villor  samt trävillor av olika ålder, den vackra parken och barockslottet. Slottet är ett extravagant exempel på ett tsaristliskt leksinne. I slottet exponeras utlandssamlingen av Estlands Konstmuseum.
Slotten ligger strax öster om centrum. Idag Kadriorg är ett attraktivt bostadsområde och ett av de mest älskade områdena i Tallinn. Här ligger Presidentpalatset och många utländska ambassader.
Själva parkområdet är ett populärt mål för söndagspromenader och andra utflykter för både unga och gamla.
Sedan blev det middag på ett mysigt café, där vi åt pasta med  krämig sås på parmaskinka. Maten var över lag väldigt god och prisvärd.
Sen åkte vi tillbaka till hotellet.

träffa kompisar i Göteborg

  • Hej alla!!
  •      Jag hoppas  att ni hade ett bra sommarlov.
  •  I dag den 8/8 åkte jag till Göteborg för att träffa mina kompisar. När jag hörde om mina kompisars roliga resa i Malmö, ville jag också vara med dem så jag packade mina resaväskor och köpte en biljett.
  •     Jag åkte med tåg till Göteborg.  Det tar 3 timmar. Jag kände mig lite trött eftersom jag var ensam. Jag var framme i Göteborg på eftermiddagen. 
  •        Jag träffade mina kompisar på Göteborgs centralstaton. Vi bestämde oss för att åka till "Best western Tidbloms hotel".Det ligger ungafär 6 min med tvärbana från centralstatonen . Hotellet är jättefint och det ligger inrymt i en 1800-tals byggnad . Vi bokade rum för oss alla och lämnade våra saker på rummet. Sedan gick vi till hotellets restaurang för att vi var hungriga .Vi åt  god mat och pratade om vad vi ska göra nästa dag och om deras besök i Malmö. Vi skrattade och hade en bra tid men vi var trötta så vi gick till rummet. Nu är det tid att sova. God natt!! Vi ses imorgon.
/Tsion
6 augusti
I dag vaknade jag föst.  Det regnade jätte mycket. Vera sov fortfarande. Jag trodde att Vera skulle bli ledsen när hon skulle vaknar. I går pratade hon att hon vill åka idag till Kadriorgs slott. Med sånt väder är det bättre att vi ska besökas slott imorgon.
Vilken tur att vi bor på ett sådant fint hotell! Idag vi behövde inte gå ut. Faktiskt glömde vi att berätta på vilket fint hotell vi bor. Hotell heter Swissôtel Tallinn. Det är ett lyxhotell mitt i affärsdistriktet och har panoramautsikt över Gamla stan och Östersjön. Hotell med 238 rum och sviter lyx, inklusive 3 restauranger och Purovel Spa och sport.
Vi åt frukost i frukost buffé och drack riktig god varm choklad som var gjord av schweizisk choklad.
Efter det åkte vi hiss till 11 våning. I där ligger SPA avdelning. I der vi spenderat halva dagen. Vi gjorde olika behandlingar. Vera hade speciell till gravid behandling. Jag hade klassisk schweizisk massage med olja. Vi hade vår lunch på spa avdelningen, vi drack apelsin fresh och åt en liten sallad.
Efter vi gick i vårt rum och bytte kläder för att åka till restaurangen Olde Hansa. Det hade slutat regna. Vi tog taxi till restaurangen vi var förvånade över att i restaurangen dom inte hade belysning utan bara stearinljus och personalen vart klädd i gammal traditionell Estlänsk dräkt. Vi provade där traditionell Estlänsk mat. Efter vi åkte till hotellet för att sova och vara redo till morgondagen.

tisdag 9 augusti 2011

Göteborg 9/8

Hej mina kompisar!
Jag är jätteglad därför jag har trevliga dagar med mina kompisar! Vi är i Göteborg och vi har många alternativ.
Idag vaknade jag och drika mitt kaffe. Det var varmt. Vad kul!


Jag duschade och träffade Nnamdi, Judith och Tsion. Nu är fyra kompisar! Nnamdi var inte så bra. Kanse han var lite trött. Han sade till mig att han ville stanna på hotellet, men jag svarade: "Det går inte!"
Nnamdi sade: "ok!"  och vi promenerade lite.
I Göteborg finns en sightseeingbuss som kan man tå från Kungsparken gatan. Så vi bestämde oss att åka med sightseeingbussen som var en cabrioletbuss.

Vi upplevde många vackra platser. Några av de platser är:
Slottsskogen


Järntorget


Linnegatan


Masthuggskyrkan


Feskekörka


Vi åkte för 50 min. och pris var 145 kr/st.
Efter det åt vi lunch och fikade för mycket.


Klockan 16.00 gick till hotellet och vilade lite. Jag lyssnade på radio.                                                                                           Klockan 18.00    bestämde vi att stanna på hotellet. Vi träffades på lobby, vi bestälde olika drycker,


och spelade monopol !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!






Jag vann!


Klockan 22.00 sov vi! Det var en jättefin dag! vi ses! Tack för idag!

/Anna

Dominikansklostrets Museum

5 augusti

Vi vaknade tidigt imorse. Efter morgonmålsbuffén bestämde vi att besöka Gamla stan igen. Utmed muren i Gamla Stan kan man köpa traditionellt hantverk. Tallinn är en stad som är lätt att älska och det är inte konstigt. Vi spenderade morgonen med att bara vandra runt planlöst och handla lite här, lite där.

Sen hittade vi en riktigt god restaurang Peppersack som ligger i hjärtat av gamla staden.
 Det är en av äldsta gotiska byggnaderna i Tallinn centrum. Där kan man hitta många rum på 2 våningar med otrolig medeltida inrikesministeriet, bra service och kryddig mat. Denna plats är mycket populärt bland turister.
Jag beställde grillat nötkött filén med varma grönsaker sallad, potatis och körsbär vin sås och Oksana smakade grodlår i sås.
Efter middag tog vi en taxi och åkte till Dominikansklostrets Museum.
Det är ett unikt arkitekturiskt minne i hela Nord-Europa. Klostret grundades av de dominikanska munkarna redan år 1246. Vi besökte innergården och beskåda skulptrerade stenar som eksponerades vid korståg. Dessa tillhör perioderna för gotisk, renesans- och barockkunst.
Vi såg  Stadsmuren. De medeltida forten som bildades i slutet av 1400-talet runt staden bildade en stängd försvarszon som så småningom utvecklades till att bli en av de mest avancerade i Nordeuropa. Stadsmuren var då 3 meter tjock och 16 meter hög.
Sen präglade vi sitt eget tvåsidigt lyckomynt på ett städ. Detta är en spännande och hemlighetsfull aktivitet som alla klarar av att göra.
Sen trötta men glada åkte vi tillbaka till hotellet.

05/08-2011

När vi hade vaknat idag åt vi frukost. Sedan bestämde jag, Nnamdi och Anna oss för att åka och titta på en ishockey-match. Biljetterna kostade 499 kr. för vuxna. Vi köpte biljetterna på Internet eftersom att det var mycket billigare. Annars så hade biljetterna kostat 599 kr. Man ska alltid vara ekonomisk. Matchen började klockan 12:00 och slutade ungefär 13:30. Malmö mötte AIK. Det var faktiskt ganska mycket folk där. AIK vann matchen med 4-2. Det var jättespännande.


Vi kom tillbaka till hotellet ungefär klockan 14:30. då vilade vi i 30 minuter. Vi bestämde oss för att äta lunch på en ganska känd restaurang, jag kommer faktiskt inte ihåg vad den hette men all mat var jättegod så det var värt pengarna.



När vi hade ätit klart så var klockan ungefär 17:00. och då gick vi på bio och kollade på en film som heter "The trip", det var en komedi. Den var jätterolig. Vi kom tillbaka till hotellet klockan 22:30. 
Jag längtar tills imorgon och få se vad som händer.
/Judith

måndag 8 augusti 2011

Resan till Tallinn

3 augusti

Vi, Oksana och Vera, bestämde att vi skulle ta oss en  tripp  till Tallin med Silja Line.
Vi har bokat våra biljetter i A-hytt på webbsidan http://www.tallinksilja.com. De kostade 1520 sek per hytt. Båten avgår från Frihamnen i Stockholm 3 augusti kl. 17.45 och vi är framme i Tallinn 4 augusti kl. 9.00 estnisk tid. Vi tog också buffé för 240 sek.  Ombord bjuds det på underhållning varje kväll och det finns flera restauranger att välja mellan.
Vi träffades vid Silja Line terminalen med alla våra väskor kl. 17.15 och checkade in. 
Trippen började bra, även om det blåste ganska  mycket när vi var iväg.
Vi besökte Tax-Freebutiken där det finns godis, kosmetika och liknande "resa-på-semester-produkter"Där köpte vi massor av smink.
Senare spelade vi lite på automaterna. 
Sen åt vi en riktigt god buffé med valfria maträtter
Dans och något glas vin blev det också :)
Tiden går fort när man har roligt. Nu är det dags att sova, i morgon kommer vi till hamnen i Tallin.

söndag 7 augusti 2011

7 augusti - Det regnar inte "men"!



Jag vaknade i morse och tog en liten jogging tur. Jag duschade och rakade mig med gott humör. Det regnade kraftigt plötsligt, och mitt goda humör försvann lika fort som det kom. Vilken otur! Jag var ledsen och  var mina medresenärer Anna och Judit. Vi gick ner till restaurangen och det var fullt. Ett spanskt manligt fotbollslag är i staden för en match mot Malmö. Tjejerna började sjunga "its raining men halleluya", vilket skämt!








 Vi hade planerat en liten kräftskiva vid Malmös torg i dag men nu är det omöjligt i det här vädret. Vi bestämde oss för att göra en inomhusaktivitet i stället. Vi frågade i receptionen och fick reda på att ett museum ligger ganska nära hotellet, Vad skönt :). Vi köpte 3 paraplyer, klev ut i regnet och gick i väg.


 Malmö museum ligger vid Malmöhusvägen, i ett lummigt grönområde mitt i Malmö..





Museet ser ut som ett slott och är mycket vackert.
Vi var där nästan hela dagen. Vi tittade på gamla reliker och historiska artefakter



  



Vi åt lunch på caféet på museet och därefter gick vi tillbaka till hotellet för att simma lite. Vårt hotell har en härlig inomhus simbassäng. Anna och Judit är mycket bra simmare, jag å andra sidan, vet bara hur man inte drunknar:)






  Det var en härlig dag till sist och vi åt middag på hotellet.Anna bestämde sig för att betala halva min nota trots mina svaga protester.Jag sade god natt till tjejerna och gick till mitt rum.  Hela dagen gick bra trots regnet och i morgon åker vi till Göteborg.
Toppen ! Nu vill jag säga hej då och vi ses i Göteborg , 
Spännande ;)  

/Nnamdi