torsdag 11 augusti 2011

Sankt Olaikyrkan


8 augusti
I dag vi vaknade lite senare. Klockan vår 9.15.Vi beställde frukost på rummet så att vi kan göra oss snabbare färdigt. När vi gick ut var 10.15. Vi hade så bråttom at vi inte hade kollat vädret. Det blåste idag men inget regn. Nej, det skulle inte funka i dom kläderna vi hade. Vi gick upp på rummet att byta kläder. Sen tog vi taxi till Sankt Olaikyrkan . Vi hörde mycket om den att den har världens högsta tornspirar.
 När vi hade kommit fram vi blev jätte imponerade. Vera hade sagt: ” Vow! Aldrig set någonting liknande. Jag set många kyrkor men den är special och annorlunda. Jag gillar den.” Jag håller med Vera.Vi fickatt veta att Sankt Olaikyrkan var den medeltida världens högsta byggnad! Hade Guinness Rekordbok funnits redan då hade Sankt Olaikyrkan med sin höjd på 159 meter varit med i den från 1549 till 1625. Efter en brand blev tornet lite kortare men med sina 124 meter är det fortfarande den största byggnaden i Gamla staden. På våren och sommaren kan man klättra upp till spirans början.
Det blåste mycket fortfarande men det var så spännande så vi bestämde att vi ska gå upp för att se Tallinn upp ifrån. Vi gick upp för alla trappor i Tallinns högsta medeltida byggnad Sankt Olaikyrkan. Det tog 10 min minst innan man var högst upp! Väl uppe blåste det väldigt kallt och vägen runt tornet var faktiskt rätt så läskig! Men utsikten var bra.
Vi frös mycket. Vi gick ner och tog taxi till restaurangen Sushi Kat. Den var annorlunda från alla sushi restauranger vi sett. Det är en liten sushi ställe 5 minuter från Tallinns gamla stad. Stämningen är ganska speciellt - om man gillar katter, kommer man att älska det.Men det viktigaste man kan få utmärkt kvalitet sushi till överkomligt pris.Vi älskade verkligen det här stället och kommer definitivt att gå tillbaka!
Ny vi precis hade kommit till boka på hotell rummet. Dag att borsta tänderna och sova. Mjaaoo! Oj! Det vår för mycket katter idag, jag menar god natt!!!!!!!!!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar