tisdag 9 augusti 2011

Dominikansklostrets Museum

5 augusti

Vi vaknade tidigt imorse. Efter morgonmålsbuffén bestämde vi att besöka Gamla stan igen. Utmed muren i Gamla Stan kan man köpa traditionellt hantverk. Tallinn är en stad som är lätt att älska och det är inte konstigt. Vi spenderade morgonen med att bara vandra runt planlöst och handla lite här, lite där.

Sen hittade vi en riktigt god restaurang Peppersack som ligger i hjärtat av gamla staden.
 Det är en av äldsta gotiska byggnaderna i Tallinn centrum. Där kan man hitta många rum på 2 våningar med otrolig medeltida inrikesministeriet, bra service och kryddig mat. Denna plats är mycket populärt bland turister.
Jag beställde grillat nötkött filén med varma grönsaker sallad, potatis och körsbär vin sås och Oksana smakade grodlår i sås.
Efter middag tog vi en taxi och åkte till Dominikansklostrets Museum.
Det är ett unikt arkitekturiskt minne i hela Nord-Europa. Klostret grundades av de dominikanska munkarna redan år 1246. Vi besökte innergården och beskåda skulptrerade stenar som eksponerades vid korståg. Dessa tillhör perioderna för gotisk, renesans- och barockkunst.
Vi såg  Stadsmuren. De medeltida forten som bildades i slutet av 1400-talet runt staden bildade en stängd försvarszon som så småningom utvecklades till att bli en av de mest avancerade i Nordeuropa. Stadsmuren var då 3 meter tjock och 16 meter hög.
Sen präglade vi sitt eget tvåsidigt lyckomynt på ett städ. Detta är en spännande och hemlighetsfull aktivitet som alla klarar av att göra.
Sen trötta men glada åkte vi tillbaka till hotellet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar