lördag 23 april 2011

Dalal Miari

Vi firar Eid i början november månad. Vi firar detta för att då har man gått sin pilgrimsfärd.
Då äter man kakor och grillad mat. Vi besöker och bjuder hem gäster. Vi har på oss nya kläder och vi ger bort presenter och pengar till barn. Man tar även med sig sina barn till nöjesfält. Detta firar vi i fyra dagar.

Dalal Miari

Jag och min vän bestämde oss för att ta en runda i skogen. Medans vi gick såg vi oss omkring. Vi såg en massa träd och maskroser. Vi såg också kaniner och ett häststall med massa hästar. Vi tog en fika sedan gick vi hem.

fredag 22 april 2011

Påsk i Polen


Påsk är äldst helg i Polen. På lördag målar vi ägg. Senare går vi i kyrkan med en korg.I korgen har vi:


-salt
-bröd
-korv
-bagge med socker


-ägg
-pepparrot
-kaka
-chokladägg
-uppe är vit servett
En präst stänker vatten korgar. 


I korgen har vi liten portion mat. På söndag äter vi frukost och sager “glad påsk”.  På bordet ligger vit duk, I mitten stör korgen, en bukett med grenar videt.
 

Vi har många chokladägg och chokladharar, många kakor. På måndag alla människor stänker vatten varandra. 


Påsk är inte stor helg som Jul.

GLAD PÅSK FRÅN GREKLAND!

             Hej alla!
Jag och min familj åkte till grekland för att fira påsk det är därför ni har inte hört av mig! Det är jätte fint väder här. Vi mållar ägg och bakar vetebullar, det är tradition i grekland. Hela familjen gick till kyrkan! På Långlördag brukar vi gå till kyrka därför att det är Jesus uppståndelse och då både barn och vuxna håller ljus. Påsksöndagen brukar vi äta lamm. Jag önskar alla Glåd Påsk! Vi ses snart!

måndag 18 april 2011

Rysk Påsk

     I Ryssland firar man påsken till minne av Jesus död och uppståndelse. Den ortodoxa kyrkans äldsta och största helg. Efter sju veckors lång fasta kommer påsken. Under fastan avstår man från kött, allt fett och ägg. Istället väljer man mager mat som fisk, grönsaker och svamp, typiska rätter är fisksoppa[uha],och piroger med fiskfyllning[kulebjaka].
     Under fastan bör man gå i kyrkan oftare. De viktigaste dagarna före påsken är Palmsöndagen och en Ren torsdag. På Palmsöndagen stänker man vigvatten på videkvistar i kyrkan. Enligt den gamla tron hade videkvistarna magiska krafter, som skyddade människor från sjukdomar och onda andar.Under Rena torsdagen ägnar man sig åt storstädning.
      På långfredagen lagar man mat,bakar och målar ägg. Målade ägg och påskbröd tar man med sig till kyrkan där folk tänder ljus samtidigt som prästerna läser böner och stemker vigvatten på påskägg och bakverk. Sedan bjuder man bekanta på påskmaten och ägg.Rysk påskmat består av olika kottratter, fiskratter, piroger med olika fylningar, bliner,kulitj[påskbröd], pasha[kezo/kvark med russin]m.m.Under Påsdagen fylls kyrkor av sång och levande ljus. Efter hälsningen"Christus voskres"(kristus är uppstånden) och svaret "vaistine voskres"(han är sannerligen uppstånden), kysser man varandra tre gånger.