måndag 18 april 2011

Rysk Påsk

     I Ryssland firar man påsken till minne av Jesus död och uppståndelse. Den ortodoxa kyrkans äldsta och största helg. Efter sju veckors lång fasta kommer påsken. Under fastan avstår man från kött, allt fett och ägg. Istället väljer man mager mat som fisk, grönsaker och svamp, typiska rätter är fisksoppa[uha],och piroger med fiskfyllning[kulebjaka].
     Under fastan bör man gå i kyrkan oftare. De viktigaste dagarna före påsken är Palmsöndagen och en Ren torsdag. På Palmsöndagen stänker man vigvatten på videkvistar i kyrkan. Enligt den gamla tron hade videkvistarna magiska krafter, som skyddade människor från sjukdomar och onda andar.Under Rena torsdagen ägnar man sig åt storstädning.
      På långfredagen lagar man mat,bakar och målar ägg. Målade ägg och påskbröd tar man med sig till kyrkan där folk tänder ljus samtidigt som prästerna läser böner och stemker vigvatten på påskägg och bakverk. Sedan bjuder man bekanta på påskmaten och ägg.Rysk påskmat består av olika kottratter, fiskratter, piroger med olika fylningar, bliner,kulitj[påskbröd], pasha[kezo/kvark med russin]m.m.Under Påsdagen fylls kyrkor av sång och levande ljus. Efter hälsningen"Christus voskres"(kristus är uppstånden) och svaret "vaistine voskres"(han är sannerligen uppstånden), kysser man varandra tre gånger. 





3 kommentarer:

  1. Hej Irina,

    Vi saknade dig idag men vi kanske ses imorgon!
    Hur har du firat påsk?

    /Philippa

    SvaraRadera
  2. Jag gör röntgen på min höft i tisdags.Idag var jag hus läkaren.Jag kommer imorgon.

    SvaraRadera
  3. Hej Irina,
    Jag hoppas att du snart blir bättre.
    Ta hand om dig!

    /Philippa

    SvaraRadera