onsdag 23 mars 2011

Brittisk mat....(London)

Brittisk mat har traditionellt varit baserad på nöt, lamm, gris, kyckling och fisk och serveras med potatis och en annan grönsak. Den vanligaste och mest typiska ätit mat i Britain inkluderar smörgås, fisk och pommes frites, pajer som cornish pasta, bagatell och stekar middagar. Några av de viktigaste rätterna har konstiga namn som Bubble & Squeak och Toad-in-the-Hole.

Gatukök eller restaurangtyp
Mat för avhämtning är mycket populära och de flesta städer har ett urval av indiska, italienska, kinesiska och grekiska restauranger. Du hittar också MacDonalds, Burger King och Subway



Fisk och Pommes Frites

Fisk och pommes frites är den klassiska engelska mat för avhämtning och är den traditionella nationella livsmedel av England. Det blev populärt på 1860-talet när järnvägen började att föra färsk fisk direkt från östkusten till våra städer över natten.
I norra England, fisk och pommes frites serveras ofta med "mosig ärter" (mosad beredda ärter).
Englands huvudstad heter Londons .London får i genmsnitt bara 1468 soltimmar per år.På sommar är dagstemperatur över 20 grader varmt .På vinter är London kylig men sällan minus gradet.Snö är ovanligt men ibland kan det inträffas.London är en relativ torr stad och det är vänligt med mycket regn under hela året

LITE OM LODON

London är hvuvdstad i Storbrittannien. England, Wales, Skottland, och Nordirland. Staden är 2000 år gammal. London är en stor stad i världen. London känd för kultur till exampel: museer, gamla byggnader, mat, kläder etc.

KLIMAT I LONDON
I London är klimatet är ganska stabilt under hela året. Därför att London ligger nära havet.
London har hög luftfuktighet och ganska liten temperaturskillnad mellan årstidarna. På somrarna temperaturen på 20-22 grader på dagen och 12-14 på natten.
Juli är den varmast månaden.
Vintrarna är kårt. Temperaturen är 2-8 grader. Snöfall är ganska ovanligt.
Under snöfall blir kaos på Londons gator.
Juni och agusti är bra månader att resa till London.
London är mykcket vanligt med regnar under hela året.
Så när du åker till London glöm inte ditt paraply.

tisdag 22 mars 2011

20 mars i London

I söndags vaknade vi klockan 3.30. Jag var jätte trött och stressad.Jag är alltid stressad när jag ska resa.Jag duschade och klädde mig.Vi checkade ut från hotellet kl.4.00.Alla sov men inte vi. kl.4.15 åkte vi iväg till flygplatsen Heathrow London.Chonnakan körde bilen. Vi checkade in på flygplatsen.Det gick fort och bra. Sedan åt vi frukost.Det var jättegott. Jag var hungrig! Vi kom tillbaka till Sverige. Det var en bra resa.

20 mars i Paris.

      Sista dagen gick vi till Belleviloise och åt jazzbrunch.Sen promenerade vi lite och såg några konserter som spelade på gatan.Sen kom vi till hotellet och packade.Sen åkte vi med Paris Airport Shuttle.Det kostar 70euro.Vårt flygplan gick klockan 16.05 från Paris och kom till Sverige klockan 18.35.Vi tog många memori kort i Paris.Jag  vill gärna åka till Paris en gång till.

Till Philippa

God morgon!!!!Idag  kunde jag inte komma till skolan därför jag var mycket trött!Men jag skrev fram till 3:00 på morgonen hi hi!!Min dotter var ledsen igår men idag är hon jätte bra!Det var inte allvarligt men jag är mycket arg med dem!Jag ska berräta när jag ser dig!Jag bestämde mig att komma också på föreldrarklubb från nästa vecka med Kassiani!Det låter gätte bra!Eller hur?Tack för att överseende!
         MvH
                                                                   Anna

19 mars i Paris.

        Luften i Paris är lite kallare idag, men för oss spelar det ingen roll.Vi planerar att shoppa kläder.Först åkte vi till Rue des Francs-Bourgeois i Maraisområdet.Där finns många trevliga och inte så dyra butiker.Min mamma tycker om att prova kläder.Hon tycker att Paris mode passar  bra för henne.Nu har jag fått en ny mamma från Paris.Sen åt vi lunch på ett litet lokalt matställe.Jag åt sniglar som serverades i en sås av vitlök,smör och persilja.Sen åt jag ett normandisk specialite, molues a la creme som är musslor doppade i krämsås tillspetsat med cider.Mamma åt en burgundisk specialrätt som tillagas genom att man marinerar biff som sedan kokari rött vin tillsammans med svamp, lök, moröter och bacon. Efter mycket mat måste man vila!

En fantastisk resa

I förra året planerade jag och min sister en resa till Rhodos. Vi ville verligen göra den resa. Rhodos är en otrolig ö! Vi åkte den 17-05-2010 till 20-05-2010. Vi åkte från Aten. Vi  bokade flyg och hotel från en resebyrå och det kostade 266.41 euro inklusive frukost. Vi spederande 300 euro till. Hela resan kostade 566.41 euro.                                                                                                                                                                                                                                       Kära dogbok
DEN 17-05-2010
Vi landade på Rhodos klockan 12:00. Vi tog bussen till staden.När vi kom fram sag vi hotelet. Hotelet hete Capsis. Det var jätte fin och stor!!! Vi gick till rummet och duschade. Vi bestälde kafe och satt på balkognen. Sedan gick vi till poolen och simmade. Vi var trötta från resan och första natten sov vi tidigt!                                                    
  

DEN 18-05-2010
Idag vaknade vi tidigt. Det var 38 grader varmt. Vi duschade och vi åt frukost. Det var en otroligt dag. Vi åkte till et ställetsom heter "kilada me petaloudes"-"fjärilsdal". Där fanns miljoner med fjärilar. På eftermidag gick vi till en grekisk taverna och vi åt. På kvällen drack vi drinkar på hotelestbar.

DEN 19-05-2010
Idag vaknade vi jätte tidigt. Vi åkte till gamla stan. Sedan gick för att titta på "kolossen på Rhodos" Sedan åkte vi till Rhodos största strand. Det heter "afadou". Där solade vi flera timmar. Det var perfekt! Sedan åt vi och vi åkte till hotelet.


DEN 20-05-2010
God morgon kära dogbok!!!!!!!!!!!! Idag är sista dagen! Vi vakna jätte tidigt och vi drack kafe! Det är jätte varmt och vi packar! Nu är vi på poolen!.........efter resan.............Nu är jag hemma och jag skriver men jag är inte ledsen därför det var en fantastisk resan!!!!!!!! Kära almanackan jag hoppas att åka igen snart!!!!!Hejdå!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
                                                              
                                                             RHODOS HISTORIA
Rhodos är en av största grekiska öar. Rhodos delas upp i 10 kommuner. Rhodos tiilhör grupp öarna som heter "dodekanisa". Det är nästan altid solit. På Rhodos finns 1 av värdens 7 mirakel som heter "kolossen på Rhodos". Kolossen på rhodos den byggdes för Gud solen som ansågs som öns vakt. Rhodos har gamla staden. År 1988 gamla staden erkändes från UNESKO som värdens kulturellt staden. Det finns många sevärdheter och många platser.
   hjortar av Rhodos symbol

              slottets entre

  Lindos är äldst staden på Rhodos

     riddarslottet


   Appolos templet


     gammal Kamiros       


     "dodekanisa"


                                                                                                       












måndag 21 mars 2011

fredag den 18 mars 2011....I London

Vi vaknade och åt frukost hotellet innan vi gick ut. Vi hade planerat att besöka "Wiltshire Heritage Museum gallerier" och "Stonehenge". Det ligger i Wiltshire, långt ifrån hotellet runt 120 -144 km. Vi kom fram till Wiltshire Heritage Museum gallerier kl.11:00. Det var ett trevligt ställe. Det finns en stor konstsamling, bronsålders Galleri, folklore,smycken och prydnader. När vi hade sett museet  gick vi direkt till Stonehenge, men på  vägen dit blev vi mycket hungriga vi stannade och åt lunch på Inglesham Forge Restaurang med fransk mat.  Det var en liten restaurang men maten var väldigt läcker!


Vi kom fram till Stonehenge kl.14:30. Stonehenge är ett av västvärldens mest kända byggnadsverk.  Stonehenge-komplexet byggdes ut i flera faser under en period av sammanlagt 2000 år.  Stonehenge består av väldiga resta stenar i två stora cirklar. Den yttre cirkeln, 30 meter i diameter, är sluten och bildad av nära  5 meter höga stenar.  Ingen vet vem eller vilka som byggde det.  Men det finns de som tror att det byggdes för att dyrka förfäder men också för att avgöra solståndet och därmed användas som kalender.  

Professor Tim Darvill and Geoff Wainwright tror att platsen kunde hela och läka människor. Eftersom gravar har hittats nära Stonehenge med lik som antyder att de varit sjuka eller sårade när dem befann sig vid Stonehenge.  Det var mycket intressant!!!!!

Vi åkte  tillbaka till London på kvällen och vi gick ut  för att äta middag. Den här gången valde vi att äta skaldjur Bill's Seafood i Marry Land. Det var verkligen gott  så vi åt en hel del. Vi åkte tillbaka till hotellet och somnade på en gång efter spännande dag!!!!.....zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz

Att kasta rätt in i språket.

När jag kom till Sverige, kunde jag inte tala svenska. Så gick jag till språkskolan.
På skolan var det jättesvårt de första dagarna, för att jag kunde inte inga ord på svenska. Läraren pratade om många saker men jag kunde inte förstå någonting.
Jag kände mig ensam, för att de andra elevena kunde svenska lite mer än mig och de kunde förstå vad läraren sa.                       

Grupp 2! Dagens nya ord och fraser

hyra - hyr - hyrde - hyrt
flyga - flyger - flög - flugit
vila - vilar - vilade - vilat

packa, packa upp, växla pengar, en rundtur, också, en guide, guida, en biljett, ett hotell, potaismos

SAS G & SAS A diktamen v. 12

Jag begriper ingenting! Du band hunden vid stolpen och gick för att köpa en klänning till festen som vi var bjudna till men då bröt hunden stolpen.
Jag bad en man att hjälpa mig att söka efter hunden. Vi hittade den, men hunden blev arg och bet honom.
Det borde vara lättare, tänkte jag. Vi bar hunden när vi hade hämtat den och det gamla kopplet brann eftersom vi brände det!

18 mars i Paris.

       Det var en grå dag, men ganska varmt, 13  plusgrader. Vi tog varsitt paraply och gick ut. Vi tog vi en båttur på floden Seine.Sedan åt vi en god lunch vid Saint-Martin-kanalen. Jag  beställde  homard a l,amoricaine (hummer kokt i gräddsås). Mamma åt en slags paj med en fyllning av bacon i bitar, grädde och ägg. Sedan promenerade vi på Montmartres. På kvällen satt vi i en bar på Rue del la Roguette.Den gamla stan  är väldigt charmig och mysig. Den har täta gränder och det är lätt och spännande att promenera.