måndag 19 september 2011

Diktamen 20/9!

Val till riksdagen

I Sverige väljer folket vilka som ska styra landet.
Vart fjärde år väljer vi vilka som ska styra riksdagen, landstingen och kommunerna. Politikerna i riksdagen beslutar om sådant som handlar om hela landet. Politikerna i landstingen och kommunerna styr där vi bor.

Det finns 349 politiker i riksdagen.
Politikerna i riksdagen kallas ledamöter.
Alla svenska medborgare får rösta på vilka de vill ska vara med i riksdagen.
För att få rösta ska du ha fyllt arton år.

Sagan om verb


Det var en gång ett litet land, högt uppe i bergen, som hette Verbland. Landet hade en huvudstad, som låg vid en stor sjö. Där bor sex bröder: Infinitiv, Imperativ, Presens, Preterium, Supinum och Perfekt Particip.
Imperativ tyckte om att ge order till alla andra.  Han skrek hela tiden "Öppna dörren! Laga mat! Köp frukter!". 
Presens tyckte om att prata högt och kommentera vad han gör nu. 
Preterium och Supinum var tvillingar. 
Preterium tyckte om att berätta, vad han gjorde igår.
Supinum erinrade sig  sitt förflutna ofta. 
På andra sidan sjön I slottet levde en prinsessa. En gång gick hon till skogen för att plocka blommor. Hon visste inte att där bodde en stor drake. Draken stal prinsessan.  
Bröderna bestämde sig för att rädda henne. 
Infinitiv skrek "Vi måste göra något!".
Imperativ beordrade: "Hitta vapen  för att döda draken!".
Presens mumlade: "Nu går jag till köket och hämtar en kniv".
Preterium sa: "Jag hittade en gammal spade!"
Supinum skrek: "Jag har hittad den före dig!"
De gick tillsammans att slåss mot draken. Draken var snäll och ensam. Han ville bara ha någon att prata med och därför stal han prinsessan. Han föreslog en deal: han släpper princessan ifall de blir vänner. Han släppte princessan och blev bästa vänner med bröderna. 
Snipp, snapp, snut, så var sagan slut!

söndag 18 september 2011

Grammatiksagan

Historien om Verbania


  Det var en gång en kung som hette Verb. Han hade fyra vackra döttrar. Första, Andra, Tredje, Fjärde var deras namn. Kungen var gammal, svag och visste att han kommer att dö, men döttrarna ville inte gifta sig. Kungen tänkte tre dagar och tre nätter och bestämde sig för att ge sitt rike till en dotter som kommer att få gifta sig först.
 Först Kungen pratade med Första, men hon höll inte med pappas åsikt och sade: „skojar, du, pappa! Jag vill vara prinsessan hela mitt liv. Kalasa, dansa, promenera i vackra parker, rita, spela och ärva dina pengar“.
 Andra dagen bjöd han Andra. Hon sade att hela sitt liv hon har drömt att resa utomlands, skilja sig från samhället och leva ensam. Kungen grät tre dagar och tre nätter men bestämde sig för att tillfredsställa hennes önskan och hon lämnade palatset.
 Tredje dotter mådde inte bra. Hon avskydde hela världen. En dag hon sydde sin mun och låste sig på vinden för resten av sitt liv. Kungen grät tre dagar och tre nätter. Ingen kunde förstå honom.
 Fjärde var den sista chansen. Hon var inte så vacker, men jätte smart. Fjärde sa till Kungen att hon will bära kronen. Hon valde en prins från andra landet och gifte sig med honom. Kungen grät tre dagar och tre nätter, men det var tårar av lycka.