lördag 18 februari 2012

Dag 5 - Öland




Idag är lördag. Vi vaknade klockan 9 på morgonen och en timme sen hade vi frukost.
Här, i Öland, finns mycket goda kaffe.



Alla tre, jag, Zaneta och Sophia ville se Borgholms Slott, men tyvärr den är stängt i
 vintertid.
Här finns öppettider om någon ville besöka:
Borgholms Slott



April och September                            Maj - Juni - Juli - Augusti
Dagligen klockan 10 – 16                    Dagligen klockan 10 – 18

Borgholms Slott idag är ruinen av det storslagna barockpalats som Karl X Gustav byggde
här vid mitten av 1600-talet. Han är den ende av Sveriges kungar som bott
sammanhängande någon längre tid på slottet.


Då vi bestämde för att go till ishallen. Finns en nära tågstationen i Borgholm.
Vi hyrde skridskor där, dem kostade 150 kronor för alla tre. Vi valde en ishallen inne även om är inte kallt ute. Idag är -3.

Ishallen


Efter två timmars skridskoåkning vi var hungriga och då åkte vi för att äta lunch på
* Hilmla-Gott *

Kroppkakor














Här hittade vi alla möjliga sallader, pasta, potatis och många andra. Servitrisen rekommenderade oss kroppkakor. Man säger att den är godaste i Öland, so jag ville prova.
Sen, klockan 16:00 var vi på *Folkan Opera* i Borgholm.  "Ernani" av Giuseppe Verd ,
opera från Metropolitan i New York. Det tog 3 timmar och 49 minuter och vi hade 2 pauser.
I pauser drack vi kaffe och åt kakor på en kafeteria i Opera Huset. Jag tänker att det var spännande.


















fredag 17 februari 2012

Dag 4-resan till Öland

         Är den fjärde dagen av vår resa. Vi har packat väskorna och lämnade Helsingborg för att åka till Öland.  Klockan 11:00 åkte vi till tågstation och köpte biljetter till Kalmar. De kostade 1300 kronor för alla tre.   
        Klockan 14:21 var vi på väg till Kalmar. Restiden tog ungefär fyra timmar. Det var en jättebra tid för att prata lite om vad tyckte alla tre om Helsingborg. När var vi i Kalmar tänkte vi  att hyra en bil för att åka till Öland. Det är jättelätt att köra bilen.                         
                                                                                                                                              Ölandsbron

        Från Kalmat till Öland körde jag 34,5 km och de tar 40 minuter. Vi kunde ta också båten, med jag ville se Ölandsbron.










        Jag tycker jättemycket om att köra på stora broar, så vi hyrde en bil som kostar 259 kronor per dag och körde vi till Borgholm Kommun, i norra Öland.


Här körde vi till Öland

       Klockan 18:00 på kvällen var vi precis på Borgholm Hotell vart ska vi sova den här nätten. Rummet är bra, vi var lite trött, men vi var också hungriga så åkte vi för att äta. Maten var mycket god. Det kostade 600 för alla tre och vi åt förrätt, huvudrätt och efterrätt.
     På kvällen åkte vi till en pub. Vi hade kul på Harrys, en pub, kaffe och restaurang i Borgholm.

                                                                   Här spelade vi bowling. Är min favorit spel.



torsdag 16 februari 2012

Dag 3 - Helsingborg

Idag var vår sista dag i Helsingborg. Imorgon ska vi åka till en annan stad. Så efter frukost i vandrahemmet gick vi till turistbyrån igen. Vi pratade med personnalen om vad vi skulle göra. Det finns inte så mycket att göra i Helsingborg i vintern då bestämde vi att åka över sundet till Helsingor i Danmark.

Vi tog färjan klockan 11. Den kostade bara 64 kronor för en tur och retur. Efter knappt tjugo minuter kom vi fram i Danmark!


Helsingor är kände för Kronberg Slott som vaktar den trånga ingången till Östersjön. Vi gick dit direkt eftersom slottet stängd klockan 15. På vägen köpte vi lite mat för en picnick lunch.

Vår biljetter kostade 70 kronor vardera och på slottet såg vi kassematterna, slottskyrkan och representationsvåningarna. Vi fick veta att slottet är scenen för Shakespeares Hamlet också.


På eftermiddagen gick vi tillbaka till stan för att ta en titt runt i butikerna och ta några kort. Klockan 17 tog vi färjan tillbaka till Sverige!

Nu vila vi en stund och sen ska vi äta hos Ohlsons Skafferi igen. Det var så gott igår att vi ska gå tillbaka en gång till.

Imorgon ska Nicoleta bloggar om vår resa så jag säger hej då till er alla!








Torsdagen den 16 februari 2012

Idag skrev vi diktamen. Sedan läste vi texten "En inbjudan", kapitel 14. Vi pysslade. Vi sorterade ett semmelrecept. Vi arbetade med direkt och indirekt tal, t.ex. Makedonka säger: Var bor du? (direkt tal) Makedonka undrar var du bor. (indirekt tal). Lulu svarar: Jag bor i Orminge centrum. (direkt tal). Lulu sa att hon bor i Orminge centrum. (indirekt tal).

Läxa till på måndag är att berätta om en känd person. Se instruktioner här nedan.

Muntlig redovisning - måndagar

Du ska hålla en kort redovisning (max 5 minuter) inför dina gruppkamrater.

·       Du får ett ämne av Philippa (på torsdagar)
·       Samla information om ditt ämne.
·       Förbered din redovisning. Skriv ner det som du tycker är viktigt. Försök att bara skriva ner stödord (viktiga ord).
·       Nu ska du bestämma ordningen på det som du ska berätta om.
·       Kan du göra din redovisning mer intressant? Du kanske kan visa bilder eller saker. Du får gärna använda datorn som hjälpmedel.
·       Öva hemma (gärna för familjen eller vänner)!
·       Nu är det dags att redovisa i skolan. Glöm inte att använda dina egna ord, tala långsamt och titta på dina kamrater när du pratar.
·       Hur gick det? Skriv ner en sak som du är nöjd med och en sak som du ska göra bättre nästa gång (Bra:/Inte så bra:).

onsdag 15 februari 2012

Dag 2


I morse vaknade vi tidigt. Solen strömmande genom fönstren. Det verkar som det blir ljus så mycket snabbare nu det är nästan vår.

Vi tyckte det var en bra idé att stigga upp och äta frukost. Frukosten ingår i priset på vårt vandrarhem. Medan vi åt en fest av musli, bröd och frukt pratade vi om vad vi skulle göra.

Det var en vacker dag så vi bestämde oss för att vara utanför för det mesta.

Efter frukost gick vi till den Tropical Beach. Det såg inte ut som en Tropical Beach eftersom det var kallt och det fanns snö överallt. Men solen sken och vi kunde se Danmark på den andra siden av sundet. I sommaren är stranden planterad med palmer och då verkar den mer tropisk!

Efter vår morgonpromenad gick vi till Kärnan. Kärnan är en borgtornet som byggdes 700 år sen. Idag kan man klättra upp för trapporna till toppen för magiska utsikter. Vi betalade bara 40 kronor var och började att klättra. Utsikterna var underbara! Vi kunde se över taken i staden, över havet och över landet.


När vi klättrade ner var det dags för lunch! Helsingborg är kände som en paradis för mat älskare och det finns massor av restauranger men vi valde att gå till Baguettemusik på Allahelgonakyrkan. Här köpte vi baguetter och satte sig för att lyssna på musiken. Det var jätteskönt.

På eftermiddagen gick vi till Helsingborgs egen Skansen som kallas Fredriksdal Museer och Trädgårdar. Här såg vi gamla bygnadder från hela Skåne och lantbruksdjur.


Nu har vi kommit tillbaka till vandrahem så vi kan vila en stund. I kväll ska vi äta på Olssons Skafferi som rekommenderades till oss. 


Onsdagen den 15 februari 2012

Hej!
Idag har vi haft en rolig dag. Vi fick våra test och vi diskuterade dem.
Efter pausen jobbade vi med läxan. Vi satt i grupper och pratade och arbetade tillsammans.
Sedan läste läraren en text 3 gånger. Den handlade om att svenskar måste arbeta till 75 år.

Läxa till torsdag:

Vänta på pensionen!

Statsminister Fredrik Reinfeldt hade en stor debatt förra veckan.
Han sa att svenska folket måste arbeta längre.
Om alla arbetar till 75 år blir det svårt för yngre människor att hitta jobb.

tisdag 14 februari 2012

Vår resa runt om i Sverige!


Villken spannande dag! Nicoleta, Zaneta och jag har börjat vår resa runt om i Sverige. Klockan tio träffades vi i T Centralen. Klockan kvart över tio tog vi tåget till Helsingborg. Tåget kostade 1590 kronor för alla tre. Resan var ganska lång så vi hann att prata med varandra och att planera vad vi skulle göra under vår semester.

Vi åt lunch på tåget och i mitten av eftermiddagen kom vi fram i Helsingborg! Vi ville inte bära våra väskör så vi gick till våra boende. Cityvandrahemmet är precis i mitten av staden och kostar inte så mycket. För oss tre för två natter kostade det 1590 kronor. En bra pris!




Vårt första mål var touristbyrån. Helsingborg är en av de äldsta städerna i Sverige med en historia som går tillbaka till 1085. Det ligger vid kusten i Skåne med utsikt över havet till Danmark. Det finns så många saker att göra. Den korta resan över havet till Danmark lät bra, men vi bestämde att stanna i Sverige!

På eftermiddagen gick vi till dunkers kulturhus. Vi såg massor av spännande konstutställningar för bara 70 kronor. Vi stannade kvar på Dunkers för att äta middagen på restaurangen.



Vi var så trötta efter resan gick vi till sängs tidigt! Imorgon kommer att bli en hektisk dag!


måndag 13 februari 2012

Måndag 13/2 2012

Idag hade vi ett svårt prov på kapitel 11-13. Några tycker att det var svårt och några tycker att det inte var så svårt.
Sedan pratade vi om kapitel 14. Vi planerade vad vi ska göra i läxa varje vecka.
I morgon har vi ingen lektion i skolan eftersom några elever har utvecklingssamtal med Philippa.

Läxa till onsdag!

  • Välj en artikel ur en dagstidning eller ur en lokal nyhetstidning
  • Klipp ut artikeln
  • Läs artikeln
  • Skriv en kort sammanfattning med egna ord.
  • Skriv varför du valde just den artikeln
  • Skriv också vad du tycker om det som står i artikeln
  • Ta med artikeln och sammanfattningen till skolan där ni ska redovisa för varandra i grupp.