fredag 17 juni 2011

Grattis Zaneta!

Jag hoppas att ni får en underbart vacker bröllopsdag Zaneta!
All lycka önskar jag!

/Philippa


Ett speciellt möte

Mötet mellan mannen i bilen - föraren och liftaren i novellen Liftaren var speciellt, ovanligt. Har du varit med om något speciellt möte? Skriv och berätta. Publicera vårterminens sista inlägg senast onsdag 22/6.

tisdag 14 juni 2011

Munksälen (sälen Monachus monachus)

Munksälar lever i de varmaste platser på var planet. De är smarta och charmiga och gillar att leka. Längden är mellan 1,5 meter till 3 meter och en vikt upp till 350 kilon. Livslängden är till 35 år. Munksälar brukar föda mellan 1 och 2 ungar. De sover på kvälarna gärna i grottar!

VARGEN

 

Vargen är ett rovdjur.
Vargen är en hund. Den har en lång kraftig nos, ett brett huvud och stora och kraftiga tassar.
Vargen lever i familjeflockar.
Varghonan får sina valpar i maj/juni. Valparna är då blinda och döva. Honan löper endast en gång om året. Dräktigheten varar i två månader.Det är normalt att föda två till sex ungar. Redan efter tre veckor kan de börja äta kött.
Vargen äter älg, rådjur, får, ren. grävling och hjort.
Under vintern jagar vargarna större bytesdjur som älg. Övrig tid på året tas rådjur och fåglar.
Vargen lever sällan mer än tio år men i djurparken upp till 15 år.
Hanens vikt är normalt 40-60 kg.
Honans 30-60 kg.

Älgen

Älgen väger 500- 600 kg och därfor behöver den också mycket mat. Den äter mest löv och kvistar . Den kan äta 50 -60 kg per dygn.Älgen har långa ben och kort hals  Älgtjuren har stora horn och alla älgar är duktiga simmare.Varje år i maj - juni föder älgkon en eller två kalvar  Älgkalven väger cirka 10 kg när den föds. Efter en vecka orkar den springa ifrån en människa.

Vargen

Vargen är ett rovdjur. Den finns i hela världen.Vargen är släkt med hunden .En fullvuxen varg väger 30 till 50 kg. Den äter helst kött. Vargen kan bli 12-13 år som en hund.



.

Brunbjörn


Brunbjören kommer från Björnfamiljen. I Sverige, björnen kommer mest från Dalarna.

Äter: Den äter båda kött och vegetarisk. Den äter små dyjur, frukter, insekter och växter. Björnen också äter gräs och örter.

Bor och sover: Den bor i naturen eller i djurparken. Den sover nästa halva året. Man kan säger hela vintern. Beror på hur kallt det är.

Ungar: Varje två år föder honan en till fyra ungar men brukar mellan två eller tre.

Leva: Den kan lever ungefär 30 år men i djurparken kan vara 37 år.

Stor: En hanne björn vikt kan vara mellan 100-250 kg och hona mellan 60-100 kg. Björnen längd kan vara mellan 100-280 cm och mankhöjd upp till 135 cm.

Gillar att: De gillar att leva ensam, att klättra i träd, vaken på natten och sover på dagen.


/Arun.

måndag 13 juni 2011

Varg

Vargar bor i Asien, norra Europa och Nordamerika. De flesta vargar lever i Kanada (50000). Man tror att den första riktiga vargen var "Canis edwardii". Den levde för ungefär 2 miljoner år sedan. Hanen är större än honan ungefär 20-25 %. Längd : 100-130 cm + svansen 30-50 cm. Den väger 45-60 kg. En vuxen varg har 42 tänder. Den kan leva 12-16 år men i fångenskap till 20 år. Vargar kan få ungar från 2 år till 10 år. Den kan ha ungar bara en gång om året. Parningen är i februari- mars. Efter 65 dagar föds ungarna i en lya. Men bara "alfadjuren" kan ha ungar. De brukar få 4-7 ungar. Efter tre veckor kan ungarna äta kött. Vargen kan gå 40 till 70 km per dag. Den behöver ungefär 2 kg kött varje dag. Den kan äta harar, fåglar, hjortar, rådjur, älgar, vildsvin, också husdjur. Vargen kan äta bär och gräs för matsmältningens skull. Vargar lever i grupper, ungefär 6-8. Gruppen har två chefer, de heter "alfadjur". Bara de kan ha ungar. Gruppen behöver utrymmet 100 till 300 km ². Vargen liknar en stor hund. Den är ett rovdjur. Dess närmaste släktingar är rödvargen, coyoten och schakalen. Vargar jagar på natten. Den undviker människor.



Nytt studiebesök: Skansen!

På onsdag, 15/6 åker vi till Skansen på Djurgården. Vi träffas 10.00 på Slussen, vid spärrarna till tunnelbanan (samma ställer som vi brukar träffas på). Sedan promenerar vi till Djurgårdsfärjan. Den kostar ingenting om du har SL-kort. Om du inte har SL-kort kostar resan 40 :-enkel resa.
Inträdet till Skansen är gratis för SFI-elever!

Ta gärna med dig matsäck och glöm inte bekväma skor eftersom vi ska promenera mycket!

Vi ses!
/Philippa

Har ni hört uttrycket "hungrig som en varg"?


 

djur

Visent ar störe Djur ,en fullvuxen Visentttjur väger mellan 440 och 920 kg. den har kort bretthuvud med korta horn. jag tror att Vissent ar jette fin Djur .jag tycka om ska jag har en Visent på hemma .


Visent Foto: obi