fredag 26 november 2010

 
Bertha Felicitas Sophie Freifrau von Suttner
(9 juni 1843 – 21 juni 1914)


Hon var en österrikisk författare, radikal pacifist och den första kvinnliga pristagaren av Nobels fredspris.

Som ung flicka, studerade Bertha språk och musik. Hon läste mycket och hade ett aktivt socialt liv och reste. När hon var trettio år gammal, tog hon ett jobb i Wien som guvernant till de fyra döttrarna Suttner. Här träffade hon sin blivande man, den yngste sonen i familjen. Hans familj var emot denna kärlek. Då svarade Bertha på en annons från Alfred Nobel och blev hans sekreterare – hushållerska i hans Paris bostad. Hon jobbade där bara en vecka. Sedan återvände hon till Wien och gifte sig med den yngste sonen Arthur i hemlighet. Det unga paret åkte omedelbart till Kaukasus. De bodde där i nio år. De levde på att undervisa i språk och musik. Under denna period skrev Bertha "Es Löwos", en poetisk beskrivning av deras liv tillsammans, fyra romaner, och hennes första allvarliga bok, "Inventarium einer Seele".

År 1885 kom Suttner tillbaka till Österrike. Här skrev Bertha von Suttner de flesta av sina böcker och romaner. Deras liv var litteratur tills de hörde om International Arbitration och Peace Association i London och om liknande grupper på kontinenten. Bertha von Suttner fick inspiration från det till sin andra viktiga bok "Das Maschinenzeitalter". Boken publicerades i början av 1889. Denna bok, kritiserar många aspekter av den tiden och har diskuterats och granskats många gånger. I slutet av 1889 skrev hon en anti-krigs roman "Die Waffen Nieder". Hon är mest känd för det. Den har mer än 35 upplagor och är översatt till många andra språk. 

I slutet av november 1895 hade Nobel upprättat sitt testamente i vilket en stor summa hade avsatts för fredsrörelsen. Pristagaren skulle väljas av det norska stortinget till skillnad mot övriga priser. Baronessan Bertha von Suttner blev den första kvinna som hedrats med Nobels fredspris. 

Hennes kontaktnät var imponerande och omfattade alla kategorier av inflytelserika personer, såsom politiker, kulturpersonligheter och kungligheter. Som ideellt arbetande behövde hon alltid pengar och sponsorer. Hon reste till USA fredsrörelsens ursprungsland för att finna generösa givare. 

Under sina sista tolv år levde hon i Wien. Den 21 juni 1914 avled Bertha von Suttner 71 år gammal. Den 28 juli 1914 bröt det första världskriget ut. 

Bertha von Suttners namn lever fortfarande. Hundraårsfirandet sker i form av seminarier, konferenser och utställningar, bland dem en på Nobelmuseet i Stockholm. För många kvinnor är hon en förebild. Många byggnader och platser i Mellaneuropa som skolor, torg och gator bär hennes namn.


Justė Pranauskaitė
Här ska jag berätta lite om Mahatma Gandhi. .
Mahatma Gandhi  var född 2 oktober 1869 i Porbender i Gujrat.Hans fulla namn är Mohandas Karamchand Gandhi.Han gifte sig med Kasturba när han var 13 år. Gandhi skickades till London för att studera juridik .Han var en indisk advokat, politiker och andlig ledare. Han var en förgrundsfigur i Indiens självständighetssträvanden från Brittiska imperiet.Mahatma Gandhis policy var inget våld.
Han levde enkelt och organiserade en ashram – Sabarmati Ashram, som var självförsörjande för sina behov.Han tillverkade sina egna kläder-den traditionella Indiska dhoti och sjal.Han var vegetarian.
Han gjorde många saker för Indien.Därföratt vi kallar honom  Father of Nation.
För enkla människor Gandhi gav de Harigen….det betyder Gods människor.Gandhi  uppmuntrade  indiska män och kvinnor, rika  och fattiga de måste spinna själv khadi.

30 januari 1948 mördades Gandhi  i Delhi av Nathuram Godse.
Monika Dang

om mig

    Jag heter Irina.Jag kom från Ryssland 2002.Jag bor med min dotter i Nacka.Min dotter är 17 år.Hon studerar på gymnasium.Jag har tre katter hemma.De är snygga och busiga. Jag tycker om att resa och fotografera. Jag tycker också om fina kläder och god mat.

Irina Savtjukova om Alfred Nobel.

             ALFRED NOBEL UNGDOMS PERIOD I ST. PETERSBURG PÅ 1800 TALET.
Nobels familj flyttade från Åbo till St. Petersburg. Där startade pappa nya företag som gjorde minor. 1842 flyttade familjen till eget hus. Barnen fick privatundervisning och när de blev lite äldre fick de hjälpa till i verkstaden. Sonen Alfred var sjuk och hade huvudvärk under sin uppväxt.
     Nu startade fadern också ett litet laboratorium Nobel & Söner. Företåget gick bra fram till Krimkrigets slut. Alfred gjorde ett litet laboratorium i koket i den lilla lagenheten som han delade med brodern. Han gjorde många explosioner och grannarna klagade över alla explosioner. Därför måste han flytta.
.

torsdag 25 november 2010

Nytt studiebesök: julmarknad & gamla stan

Studiebesök julmarknad & rundvandring i Gamla stan
Den här gången ska vi gå på julmarknad och göra en rundvandring i Gamla stan. Torsdagen den 16 december går vi tillsammans från skolan klockan 10.00. Vi åker buss till Slussen. Därifrån promenerar vi till Gamla stan.
På julmarknaden kan man titta på julsaker, känna julens dofter och köpa t.ex. glögg och pepparkakor
Glöm inte att klä dig varmt. Vi ska vara ute hela tiden. I Sverige brukar man säga: ”Det finns inget dåligt väder, bara dåliga kläder!” (och skor).

Vi ses!
/Philippa & Karin
Uppgift:
Skriv och berätta: Hur firar du jul? Firar du inte jul? Berätta då om en annan högtid som du firar.
Publicera i Lerniabloggen, senast 2010-12-21. Etiketter: Julen. Glöm inte att skriva namn i texten.

Hej!

I det här inlägget ska jag tala lite om Stockholm, speciellt om Gamla Stan.
Gamla Stan är en del av staden som har en vacker arkitektur. Byggnaderna berättar om  historien. Vackra byggnader och vackra platser som ska dokumenteras i ett vackert fotografi. På sommaren har vackra sevärdheter såsom slottet, torg och deras vackra blommor dussintals båtar med turister, är  barerna fulla med glada och mycket vänliga människor som ler och pratar med sina vänner ...
På vintern är det mycket kallt, men det har också sin charm. :-)
Personligen älskar jag granen på  Slussen, nära Gamla Stan. Den kan ses på långt håll eftersom den är
 hög.

På  natten den 24 december, är allting upplyst, vit. Alla väntar att jultomtent kommer fram :)
denna punkt tror jag många blir barn igen.


Här i Sverige är det , har allt sin charm. Här har vi alla årstider.
Jag älskar det!




Hejjjjjj

Presenterar här  pablo neruda : Han heter pablo neruda . Han var poet. Pablo neruda föddes den 12 juli 1904 i staden parral , ca 400 Km söder om santiago ( Huvustad ) . Han far var järnägsarbetare och hans mor , som dog två månader efter hans födelse. Lärare , nogra år senare flyttade han med sin far till staden temuco. Där hans far gifte om sig  med trinidad candia . En kvinna med wilken han hade fått ett barn 9 år tidigare . En pojke vid namn rodolfo. ( " entusiasm och uthållighet ") 1920, då  han 16 år gammal antog han pseudonymen pablo neruda var han redan publicist, författare , och jurnalist.   Tidig kärriar: Under följande år 1921, flyttade han till santiago (Huvustad) för att studera  franska på universitet  i Chile . Hans avsikt var att bli  lärare men snart började han ägna sig åt poesi på heltid. Som 19 åring , 1923 .Publicerade han på egen bekostnad  sin första bok. ( 20 Kärleksdikter och Förtvivlad  sång ) . Båda blev kritikerrosade  och översattes till många  språk.  Under årtionde kom 20 Kärleksdikter att säljas i miljontals exemplar. Nerudas yrkte växte enormt både i Chile  och Internationellt men han  förblev fattig. Till exempel : Nationella litteraturpris år 1945, Nobelpriset i litteratur år 1971 , och Lenin fredpris år 1972 .    Bortgång : Han dog i  prostata cancer. Den 23 september 1973 ,  Tolv dagar efter att general Augusto pinochet störtat Salvador allendes regering genom en blodig militärkupp där Allendes dödades. Till exempel  en poesi : Jag tycker om dig  när du tiger  ty då är du som frånvarande,  och du hör mig  på avstånd, och min röst når dig inte.   Aaron !!                                          

onsdag 24 november 2010

Resa till riksdagen.

Igår 2010/11/23gick vi ( lärare och elever) till riksdagen. Först kom vi i skolan och sen åkte buss till Slussen. I Slussen  åkte vi tunnelbana mot T- Centralan sen gick vi till riksdagen. I riksdagent tog guiden emot oss och   började att förklara hur  riksdagsmän sammanträder och  jobbar.
Sen gick vi i riksdagen och fick veta att riksbanken finns där ( Riksbanken  flyttade därför att riksdagen behövde  plats). Vi satt i kammarsalen och fick veta hur många riksdagsmän sammanträder och jobbar i veckan. De sammanträder tre dagar i veckan (tisdag,onsdag och torsdag) och vi fick veta att det finns en plats för varje parti och vi besökte( Socialdemokraterna).När resan slutade tog vi med information om riksdagen och parlamentariker.

Majid

Lernia ektorps besök till riksdagen

Igår, den 23 novermber 2010 åkte vi till Riksdagen. Jag var lite lite nervös och upphetsad. Det var första gången för mig. Vi träffades i skolan kl 9:15 och gick därifrån. Vädret var dåligt, det snöade och blåste mycket,det var kallt, inte min dröm dag ute.
Riksdasgen ligger precis backom Gamlastan vid Drottningsgatan, en fin byggnad som ett slott. Vi passerade säkerhetskontrollen utan problem men i garderoben hade vi en liten situation; vår lärare sade innan att vi behöver 10kr till garderobs skåp, några av oss hämtade inte men lyckligtvis fanns det skåp med siffre lås.
Vår Riksdags guide var en kvinna som såg jätte seriös ut, hon skrattade lite och var mycket formell, du kan säger att hon är professionell men jag kände mig som en 10 årig pojke framför henne och jag gillade det inte alls :( . Guiden var effektivt och i kontroll av situationen som jag berrätade, hon svarade på våra frågor lättsamt och gav oss mycket informtion om Riksdagen som jag inte visste tidigare ( jag visste ingenting faktiskt ) till ex. Jag visste inte att parlamentarikerna röstar  öppet, alla kan veta vem röstade vad, jag var imponerad, det hände aldrig i mitt hemland (de säljer och köper röster och man vet ingenting om vad hände). Jag visste inte heller att kvinnor borjade involvera sig i svensk politik 1921.
Det gick bra i Riksdagen, vi hade en instruktiv och effektiv visning, men hur kan  de laga mat och reta mig med den läckra lukten. Jag var ledsen, jag sa adjö till min grupp och lärare och gick hem jätte hungrig och arg. Man får inte åka till Riksdagen på en tom mage, de glömde att göra det till en lag.

Nnamdi

Utflykt till Sveriges riksdag

Igår var vi i riksdagen. Det var jätte interesant! Vi hade en guide som berättade om var och hur människor arbetar i riksdagen. Vi satt i en kammarsal där parlamentariker beslutar olika viktiga saker, tre dagar i veckan. Guiden berättade att riksdagsmän inte sitter med sina partietkamrater som är i många andra länder. Parlamentariker från Stockholm sitter till höger, parlamentariker från söder sitter i mitten och parlamentariker från norra Sverige sitter till vänster. När de röstar kan alla parlamentariker se vem som röstade "för" och vem som röstade "emot". Sedan promenerade vi vidare. Vi var i en gammal kammarsal där olika partier har sina möten. Den gamla delen av riksdagen är jätte vacker! Jag tog många bilder. Guiden avslutade vår utflykt i Sveriges äldsta bank.
Glada och smartare åkte vi hem.

Juste

Meddelande till grupp 2

Hej!
Jag tycker att ni allihopa ska försöka lära er texten utantill (så mycket som möjligt).
Det är en bra text!

Hälsningar
Kerstin

Igår

Hela skolan åkte bus till slussen.Sen bytte vi och tog tunnelbanan till T-centralen och promenerade till riksdagen.Sen tittade vi på olika rum i riksdagen.Sen förklarade vår guide för oss.Förut visste jag inte att det finns bankomat och post på riksdagen.

Eric

Sveriges riksdag (2010-11-23)






















Riksdag

I går träffade jag mina lärare och vänner på Slussen.Sen tog vi tunelbanan till
T- centralen och promenerade till riksdagen.Sen träffade vi  vår guide.
Sen visade hon olika rum i riksdagen.Sen förklarade vår guiden för oss.Förut visste jag inte hur politikerna sitter i kammaren.Stockholm sitter till höger Malmö sitter i mitten coh norra Sverige sitter till vänster.
Ekram

hejjj

Igår  besökte vi  riksdagen .  Också besökte många elever från andra skolor riksdagen .  Vi besökte den  nya  kammaren och den gamla kammaren. Sen tittade vi på många statyer ,  t.ex. Olof palme .Guiden pratade om olof palme . Han bler skjuten nära  Hötorget. Sen promenerade vi  i huset. Det var trevligt och elegant .
Aaron

måndag 22 november 2010

Förlåt...

Förlåt för idag, Nnamdi, jag känner mig jätte dåligt!  
Jag vet att jag borde ta det lung allt detta teater sak, men det är så viktigt för mig. Jag ser fram emot att göra det bästa vi kan, därföre jag vill bevisa för andra och för oss själva att vi kan mer. Även vi är invandrare det betyder inte att det räcker för oss att veta hur man köper bröd i butiken (det är naturligtvis viktigt också). Men jag tror att vi vill mycket mer och vi kan mer. Vi kan agera den pjäs så bra som proffs! Så, är du med mig? Är ni med mig?