fredag 26 november 2010

 
Bertha Felicitas Sophie Freifrau von Suttner
(9 juni 1843 – 21 juni 1914)


Hon var en österrikisk författare, radikal pacifist och den första kvinnliga pristagaren av Nobels fredspris.

Som ung flicka, studerade Bertha språk och musik. Hon läste mycket och hade ett aktivt socialt liv och reste. När hon var trettio år gammal, tog hon ett jobb i Wien som guvernant till de fyra döttrarna Suttner. Här träffade hon sin blivande man, den yngste sonen i familjen. Hans familj var emot denna kärlek. Då svarade Bertha på en annons från Alfred Nobel och blev hans sekreterare – hushållerska i hans Paris bostad. Hon jobbade där bara en vecka. Sedan återvände hon till Wien och gifte sig med den yngste sonen Arthur i hemlighet. Det unga paret åkte omedelbart till Kaukasus. De bodde där i nio år. De levde på att undervisa i språk och musik. Under denna period skrev Bertha "Es Löwos", en poetisk beskrivning av deras liv tillsammans, fyra romaner, och hennes första allvarliga bok, "Inventarium einer Seele".

År 1885 kom Suttner tillbaka till Österrike. Här skrev Bertha von Suttner de flesta av sina böcker och romaner. Deras liv var litteratur tills de hörde om International Arbitration och Peace Association i London och om liknande grupper på kontinenten. Bertha von Suttner fick inspiration från det till sin andra viktiga bok "Das Maschinenzeitalter". Boken publicerades i början av 1889. Denna bok, kritiserar många aspekter av den tiden och har diskuterats och granskats många gånger. I slutet av 1889 skrev hon en anti-krigs roman "Die Waffen Nieder". Hon är mest känd för det. Den har mer än 35 upplagor och är översatt till många andra språk. 

I slutet av november 1895 hade Nobel upprättat sitt testamente i vilket en stor summa hade avsatts för fredsrörelsen. Pristagaren skulle väljas av det norska stortinget till skillnad mot övriga priser. Baronessan Bertha von Suttner blev den första kvinna som hedrats med Nobels fredspris. 

Hennes kontaktnät var imponerande och omfattade alla kategorier av inflytelserika personer, såsom politiker, kulturpersonligheter och kungligheter. Som ideellt arbetande behövde hon alltid pengar och sponsorer. Hon reste till USA fredsrörelsens ursprungsland för att finna generösa givare. 

Under sina sista tolv år levde hon i Wien. Den 21 juni 1914 avled Bertha von Suttner 71 år gammal. Den 28 juli 1914 bröt det första världskriget ut. 

Bertha von Suttners namn lever fortfarande. Hundraårsfirandet sker i form av seminarier, konferenser och utställningar, bland dem en på Nobelmuseet i Stockholm. För många kvinnor är hon en förebild. Många byggnader och platser i Mellaneuropa som skolor, torg och gator bär hennes namn.


Justė Pranauskaitė

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar