tisdag 14 december 2010

JUL HEMMA

I Grekland firar vi jul den 25 december.Vi träffas hemma allihopa från 10:00 på morgonen.Vi fikar och vi lagar mat.Vi lagar även julskinka med bakad potatis.
När maten är klar dukar vi med röda servetter och dricker vin.Efter matten brukar vi dricka kaffe och äta "melomakarona".De är traditionella honungskakor.
Sedan det brukar vi ge varandra presenter.De finns inga speciella presenter.
God jul!!!!!!!!!!!!
Recept på melomakarona

Ingredienser till degen
-900 gram fint vetemjöl
-225 gram socker
-2 dl fruktsaft från pressad apelsin
-4 dl olivolja
-rivet skal från en apelsin
-2 tesked bikarbonat (soda)
-2 dl krossade valnötter
-lite kanel
Ingredienser till sockerlagen
-4 dl honung,helst den grekiska tunnflytande
-4 dl socker
-4 dl vatten
Degen
Blanda ihop olivolja,konjak,valnötter,apelsinsaft,socker och apelsinskal.
Blanda vetemjöl,bikarbonat och bakpulver.
Sikta ner vetemjölsblandningen i vätskan.
Sätt på ungen med en temperatur på cirka 160 grader.
Blanda nu ihop degen som när den är färdig ska kännas rätt så oljig.
Forma kakorna i lagom stora rektanglar.
Lägg kakorna i mitten av ungen cirka 30 minuter.
Ta ut kakorna och låt dem ligga kvar på blakplåten,låt vila en liten stud.
Sockerlagen
Blanda ihop honung,socker och vatten in en stor ordentling kastrull.Låt lagen koka upp sakta.Rör då och då.
Så här gör resten
Sänk ner några kakor åt gången i den heta lagen och låt dem ligga där och dra sig en liten stund,vänd dem då och då så att lagen tränger in ordentligt.Observera att lagen inte ska svalna av under proceduren.Ta upp kakorna och lägg tillbaka dem igen på platen.
När alla kakorna varit i lagen en omgång gör an samma procedur igen med samtiga.Ta upp dem på platen igen pudra över lite kanel samt strö över lite hackade valnötter.

Lycka till
*recertet är tagen från internet skriven av zanet

1 kommentar:

  1. Hej Anna,

    Jag hoppas att du har haft en fin jul och att "melomakarona" blev goda!

    /Philippa

    SvaraRadera