tisdag 14 december 2010

Kalmar läns museum


10 december

Inspirerade av att lära mer om Kalmars historia besökte vi Kalmar läns museum. Museum ligger vid hamnområdet i centrala Kalmar. Redan i museets entré möter man några av regalskeppet Kronans stora kanoner. På plan 3 kan man sedan i en stor utställning se några av de mest spännande föremålen. Guldskatten, en del av batteridäcket och en modell över vrakplatsen visar skeppets storhet och dess tragiska öde.
Vid middagstid den första juni 1676 exploderade och sjönk skeppet under en drabbning mellan den svenska och den dansk-holländska flottan. Drabbningen skedde strax utanför Öland. Av besättningen på 850 man överlevde endast ett fyrtiotal personer. I augusti 1980 upptäcktes Kronan på 26 meters djup och sedan dess har mängder av fynd bärgats för att numera visas upp på Kalmar läns museum.
Här finns också en utställning om Krusenstiernska släkten från 1500-talet fram till idag.
En annan huvudperson är Jenny Nyström. Kalmarflickan som åkte till paris och blev en av Sveriges mest folkkära illustratörer. Utställningen visar ett säreget konstnärsliv och lyfter fram hennes stora mångsidighet; akademiskt måleri, porträtt, bok-, reportage-, kort- och tidningsillustrationer. Idag är hon främst känd för sina tomtar.
Vi även besökte Kronan-projektets egen bio, där man kan följa det spännande bärgningsarbetet. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar