måndag 29 november 2010

                        STORA FÖRVÄNTNINGAR

I den här uppsatsen ska jag berätta om förra årets fredspris vinnare Barrack Obama. Jag ska försöka att visa lite om vad jag tror var ett felaktigt val, inte för att han inte är en speciell person, men för att han fick priset för tidigt och av konstigt anledning.
Nobels fredspris har haft stort betydelse genom åren. Det är symboliskt och får mycket uppmärksamhet. Världen har alltid blivit plågad med krig efter krig, men i allt detta kaos hittar vi någon som ger människorna hopp, någon som inte är rädd att motsätta sig mot orättvisa, någon som bär folks röst och lämnar ekot i världens öron, någon som förtjänar titeln av nobel fredspris.
 den som har verkat mest eller best för folkens förbrödrande och afskaffande eller minskning af stående arméer samt bildande och spridande af fredskongresser”(http://sv.wikipedia.org/wiki/Nobels_fredspris)

Barrack Obama vann Nobels fredspris 2009    

 ”Obama får fredspris för sina utomordentliga insatser för att stärka demokratin och de nationella samarbetet. Han har som president skapat ett nytt klimat i internationell diplomati, där dialog och förhandlingar är att föredra, sa Nobelkommitténs ordförande Thorbjørn Jagland, när han meddelade vinnaren av årets pris.”
 Han fick priset bara 9 månader efter han invigdes som president av världens mest kraftfulla land. Det var ett förtroende placerat för tidigt på någon som inte har gjort någonting signifikant för fred i världen. De litade på honom att ta hem de amerikanska soldaterna från Irak och Afghanistan, och i slutet att skapa fred i mellanöstern. Tyvärr det var en önskan för långt, en förväntan för tungt på axlarna för svaga.
Barrack Obamas plötsliga uppgång på värld scenen förvånade alla, han var en stor talare och en mästare i att motivera människor med tal. Människorna var trötta och ledsna, amerikansk och världs ekonomi var dåligt. I den situationen kommer Obama, människorna litade på honom, han hypnotiserade alla med sin karisma. Nu, efter 1år och hans 2år som president, har vi haft mera amerikanska soldater inskickade i både Irak och Afghanistan, vi är inte nära att hitta fred där idag som vi hade för 7år senare efter den Amerikanska invationen. Det är inte jag som kan säger eller dömar att han inte förtjänade fredspriset, men som folk litade på honom, jag känner mig bedragen. Vi kan debattera och argumentera föralltid om hans bakgrund, storhet, avsikter eller prestation, men en sak som förbli klar är att han inte levde upp till allas förväntningar. Han vann priset för tidigt. Kanske skulle han aldrig ha vunnit det. Han har minst 2år att göra det bra. Vi får se vad som händer, men idag han ser han ut som Nobelprisets största felaktigt val.

Nnamdi Thompson Uleme

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar