lördag 27 augusti 2011

14 augusti



Hej hej. Det har varit ännu en spännande dag i Riga. Vi vaknade kl.9 på morgonen, hade frukost och åkte till ett Lettiska Etnografiska Friluftsmuseet. Det är ett friluftsmuseum, beläget i en skogspark vid en sjö strax utanför huvudstaden.

Museet grundades 1924, inspirerad av utomhusmuseer i Norden. Planen var att skapa en gård från fyra regioner: Kurzeme, Zemgale, Vidzeme och Latgale, som tillhandahålls av byggnader som representerar olika hantverk. År 1932 öppnades museet för allmänheten, 1939 så uppfördes 40 byggnader. Idag finns det 118 byggnader, samt mer än 3000 föremål. De flesta etniska grupper i Lettland är representerad i museet.
Vi såg bönders hus, flyttade från olika områden i landet, mer än 100 trä bostadshus, väderkvarnar, kyrkor och diverse andra byggnader som ligger i  en magnifik skog. Vi har dessutom tagit kort på de. Friluftsmuseet innehåller inte mindre än 140.000 föremål från Lettlands rika förflutna som speglar historien och kulturen i detta land under flera generationer.
Det var så vackert där!
Om man vill veta hur livet en gång var i Lettland, friluftsmuseet kan ge ett mycket bra intryck.
Museet är en av de äldsta friluftsmuseer i Europa. Bostadshus och andra byggnader av bönder, fiskare och hantverkare har flyttats hit från alla distrikt i Lettland. Bland höjdpunkterna finns en traditionell Roadside Inn, en fungerande väderkvarn och ett land kyrka. Det är även möjligt att delta i gudstjänster på USMA kyrkan varje söndag.
Under sommaren många orgel och folkmusikfestivaler hålls här, medan säsongens fester, som markerar att vrida av årstiderna, kan upplevas på den lettiska Etnografiska museet under hela året, inklusive jul och nyår.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar