måndag 29 augusti 2011

Riga

Riga
Riga är huvud stad i Lettland. Riga ligger vid floden Daugava . År 2010 hade staden 706 413 invånare, en tredjedel av Lettlands invånarantal och staden är den största i Baltikum.
Historia av Riga hade börjats för länge sen. Riga grundas år 1201 av den tyske biskopen Albert von Buxhoeveden som vill omvända de baltiska stammarna till kristendom. Under 1300- och 1400-talen är Riga en av de viktigaste Hansa- städerna. En kort period under 1500-talet blir Riga en självständig stat, men från slutet av 1500-talet till 1660 strider Polen, Sverige och Ryssland om makten i Riga. År 1709 tar ryssarna under Peter den Store över kontrollen över Riga. Under 1800-talet blir Riga en stor industristad och befolkningen växer till en halv miljon. En mängd ryssar förflyttas till staden för att "russifiera" Riga. Ryska blir det officiella språket. År 1919 överlämnar tyskarna ett krigsförstört Riga till bolsjevikerna. Nazisterna begår systematiska övergrepp, sovjetmakten dödar, fängslar och skickar mängder av letter till fångläger. Under den sovjetockupationen förvandlas letterna till minoritet i sin egen stad. År 1991 blir Lettland självständigt och i maj 2004 blir landet medlem i EU.
 Ny i tiden Riga är en stolt stad, en stad av vatten och palats av kaffer och kastanjekantade avenyer. Riga är fortfarande en mötespunkt mellan öst och väst.  Uppför floden Daugava seglar Östersjöfärjorna för att lägga till i centrum att kunna se kyrkspiror, höghus och tegeltak. Ner jag i besöker Riga då känns att jag hade kommit till ett nordligt Paris. Mängder av vackra gamla kyrkor och katedraler finns i Riga. Min favorit är Dome Chatedral är den största katedralen i hela Baltikum och grundades i början av 1400-talet. Byggnaden har lite speciellt utseende tack vare sin historia. Kyrkan har förstörts flera gånger och sedan byggts upp igen, varje gång i olika stilar. Den senaste ombyggnaden gjordes 1776 då man passade på att höja tornet till 90 meters höjd. Den vackra gamla kyrkan har blivit ett av Rigas landmärken och den känd i hela värden. Jag aldrig hade set förut så fin kyrka. Vill man veta mer om Lettlands historia då ska jag rekommendera gå till Latvijas okupācijas muzejs – Lettlands ockupationsmuseum. Museet inrättades 1993 för att bevara minnet av den 51-åriga ockupationen av Sovjetunionen och Nazityskland. I samlingarna finns föremål och dokument som vittnar om en tung tid för landet. Väldigt intressanta fakta som inte kan lämna är likgiltig.
Från Stockholm till Riga man kan tå färjor eller fluga ditt. Det vilket sam. Den beror på vill man spendera en natt på en musig båt eller snabb tå sig till Riga.







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar