söndag 28 augusti 2011

Sigulda

16 augusti

Idag är den sista dag i Riga, morgon ska vi åka tillbaka till Stockholm. Jag vet inte varför, men det känns inte som det är sista gång i Riga.
Vi hade tid att göra en utflykt, så åkte vi till Sigulda idag. Det är en liten stad som ligger cirka 50 km nordost om Riga.
Vi måste sa att det är en av de vackraste städerna i Lettland. Det finns inte så många platser i världen där naturen så praktfullt är en naturlig del av staden.
 Först besökte vi Siguldas medeltidsslot.
Byggnadsarbetena på slottet påbörjades i år 1207. I början var det ett "Castellum", en fästning med ett kapell.  I början av 1700-talet, under Nordkriget, förstördes slottet och sedan dess har det inte återuppbyggts. Intill våra dagar bevarades sydvästra delen av den konventionella huvudbyggnaden med sina gotiska fönsterbågar och huvudportens torn. 
Sen såg vi Siguldas nya slott.
Slottet är byggt som ett bostadshus för herrgårdsägaren Kropotkins mellan 1878 – 1881 istället för en äldre murbyggnad. Byggnaden användes som ett vilohem för författare och journalister. Under perioden från 1935-1937 har renoveringar ägt rum. Sedan 1993 befinner sig Byggnaden i Siguldas stads Råd, sedan 2003 under Sigulda kommuns Råd.
Sen gick vi till en restaurant som håller god klass och ändå är mycket billigare än matställena inne Riga.
Nu kom vi tillbacka till Riga och packar väskorna.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar