tisdag 30 augusti 2011

Göteborg

Göteborg är Sveriges näst stad och Nordens femte största stad med omkring 550.000 invånare och över 930.000 i Storgöteborg. Göteborg har stor ekonomisk och social aktivitet. Göteborgs hamnen är störst i hela skandinavien. År 1621 byggdes Göteborg an Sveriges kung Gustav-Adolf. Göteborg delas i 21 kommuner.


Göteborg läge vid havet ger ett milt klimat året om Göteborg har ett typisk kusklimat. Sommaren har en behaglig temperatur, vanligtius 18-25 C på dagarna. Dagarna är langa, runt 18 timmar och nätterna är mestadels ljusa. Göteborg har Sveriges längsta sommar 144 dagar.
Vinter ör oftast mild med temeraturer kring noll grader, men kan också bjuda på klara soliga dagar med snö och minusgrader.


I Göteborgs det finns många sevärheter som man kan se eller besöka. Karaktäristiska byggnader är :
1. Centralstationen som ligger i hjärtat av Göteborg,bredvid Nordstan och Drottningtorget. Byggnaden har byggts om ett antal gånger sedan invigningen den 4 october 1858.


2. Vid Göta Älvs strand ligger Göteborgsoperan. Byggnades i october 1994.


3. Göteborgs Konserthus är en byggnad som stod färdig 1935 vid Götaplatsen.


4. Feskekörka är en fisk och skaldjursmarknad vid Rosenlunds-kanalen i centrala Göteborg. Feskekörkan invigdes den 1 november 1874, och det göteborska namnet hat den fått för sitt utseendes skull som liknar en kyrka.


5. Oscar Fedriks Kyrka som ligger i ena av Värmlandsgatan i stadsdelen Olivedal, Oscar Fredriks församling, Västegötland och tillhör Göteborgs stiff.


6. Masthuggskyrkan som med sin höga position på Masthuggberget syns från stora dela av Göteborg.



7. Skansen Kronan är en försvarsanläggning på Risåsberget, Ryssåsen och tidight även Utleberget, i sradsdelen Haga.


8. Längst upp på Avenyn ligger Göteborgs Kontomuseum och Göteborgs Konsthall bakom den karaktiristiska skulpturen Poseidon ritad av Carl Milles.


 

 Göteborgs högsta byggnader.
I Göteborg det finns många höga byggnader. Tre av dem är :
1. Liseberstornet som är 116 m


2. Gasklockan som är 86 m


3. Lilla Bommen som är 81,3 m och har 23 våningar


 Det är värd att besöka Göteborg. Det finns också en av dem största tivoli som heter Liseberg och det är en fantastisk destination för både stora och barn!



* källa : Göteborg- Wikipedia

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar