torsdag 9 december 2010

Det LITAUISKA utbildningssystemet

I Litauen är det obligatoriskt att gå i skolan tills man är 16 år gammal. Man börjar skolan när man är sex eller sju år. Det finns kommunala skolor och friskolor. Kommunala skolor är gratis för alla men man måste betala om man vill gå i friskolan. Skolan har tre terminer: höst-, vinter- och vårterminer. Man får betyg varje termin från fjärde klass. Man har jullov, sommarlov och påsklov. I tionde klass väljer man program till de sista 2 åren.
Det är många som studerarpå högskola eller universitet efter skolan. I Litauen är det lite ovanligt att man är 25 år aller äldre när man börjar på universitetet. De flesta börjar studera precis efter skolan. Jag tycker att det inte är bra, eftersom man bara är 18-19 år gammal när man slutar skolan, så de flesta vet inte vad de vill göra. Man måste betala om man vill studera på universitet eller på högskolor och det är ganska dyrt.
Jag tycker att Litauen inte har ett bra utbildningssystem om vi pratar om universitet och högskolor. Jag hoppas att vår regering ska göra någonting åt detta.

1 kommentar:

  1. Du har skrivit en bra text Juste. Vad vill du att regeringen ska göra åt utbildningsssystemet gällande universitet och högskolor?

    /Philippa

    SvaraRadera