I Tallinn bor det cirka 400 000 personer.
Tallin har en lång men något brokig historia.
År 1154 finns Tallinn utsatt på en arabisk karta, då under namnet Kolywan.
År 1238 erövrar danskarna och bygger en fästning på Domberget, Danska fästningen. Taani Linn på estniska gav staden dess nuvarande namn.
År 1346 köper tyska ordens riddare staden och döper om den till Reval.
Från att ha varit i både dansk, svensk och rysk ägo, var det först år 1918 som den fria republiken Estland bildades, och staden Tallin blev en huvudstad. År 1991 blev landet självständigt från Sovjetunionen, och först då började landets turism komma igång, och har sedan dess ökat stadigt.
Varifrån namnet Tallinn kommer är oklart, men en utbredd hypotes är att det är en sammandragning av estniska Taani linn eller Taanu linna, vilket betyder ”danskborgen” eller ”den danska staden”.
Den gamla stan uppföredes mellan 1200 och 1500talet medan Tallin var en hansastad. Hela området är omgärdat av en nästan helt intakt stadsmur. Tallins medeltida gamla stad är unik i världen.
Idag består av ca 50 % ester och 40 % ryssar. 10 % utgörs av ukrainare, vitryssar och andra nationaliteter.
Estniska är huvudspråk och det som talas av de flesta på gatorna. Vissa pratar ryska och alla läser ryska i skolan.
Nu ganska många pratar eller förstår engelska och det inte vara några problem att göra sig förstådd.
Från Stockholm man kan flyga till Tallinn (den snabbaste sätt, det finns en flygplats i närheten av staden) eller åka boat.
Det är bättre att boka hotell via Internet i förväg. Det händer att det är fullt på ganska många hotell i staden och det kan vara jobbig att åka runt och hitta lediga rum.
Det finns bra och moderna kommunikationer i staden. Det är också mycket billigare att åka taxi än i Sverige och inom centrum brukar det inte kosta mer än 100 svenska kronor.
Det finns många olika restauranger med både nationella och internationella menyer och matten är väldigt gott och billigare än i Sverie. Det vanligaste och mest populära att äta är kötträtter samt olika typer av soppor. Jag rekommenderar en restaurang Peppersack, som ligger i hjärtat av Gamla Stan och Olde Hansa.
Alkohol är också mycket billigare än i Sverige.
First måste man besöka Tallins Gamla Stad. Det är bättre att börja från Rådhustorget, det historiska hjärtat av staden. Rådhustorget har varit en mötesplats och marknadsplats i många hundra år. Förr i tiden användes torget till alla slags offentliga tillställningar, från festande till avrättningar.
Här kan man besöka det imponerande, gotiska Rådhuset, klättra upp i dess 64 m höga torn och Alexander Nevskijkatedralen (Tallinns största ortodox kupolkatedral).
Tallinns stadsmuseum ligger i ett medeltida hus som är från det 1300-talet. Utställningen visar stadens historia från dess början till nutid.
Sen måste man besöka Kadriorgs slott, den magnifika barockpalats, byggt av en rysk tsar Peter den store för hennes hustru, Katarina I i början av 1700-talet.
S:ta Katarinakyrkan är en historiskt viktig del av Tallinn. Kyrkan grundades redan år 1246 och är den äldsta intakta byggnaden i staden.
Dominikansklostrets Museum är ett unikt arkitekturiskt minne i hela Nord-Europa. Klostret grundades av de dominikanska munkarna redan år 1246.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar